Jaarcijfers Danish Crown

Hogere varkensprijs moeilijk te vertalen op vleesmarkt

24 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

‘Dankzij een aantrekkende Chinese vraag is Danish Crown in staat om een concurrerende premie uit te betalen aan haar leden’, zo laat Danish Crown CEO Jais Valeur weten bij het bekend maken van de jaarcijfers van 2015. Ondanks dat de varkensmarkt in Europa dit jaar behoorlijk is verbeterd, blijft het in 2016 een flinke kluif om de hogere varkensprijzen te vertalen op de vleesmarkt. 

In het afgelopen seizoen heeft het Deense vleesconcern zeker met uitdagingen te kampen gehad, maar per saldo is het vertrouwen in de varkensmarkt wel toegenomen en dat is misschien wel de belangrijkste winst.

Uitbetalingspremie nog altijd hoger dan in Duitsland

Ondanks dalende wisselkoersen in een aantal belangrijke markten noteert de omzet van Danish Crown over 2015 omgerekend ruim 80 miljard euro. Dit is een fractie meer dan vorig jaar. De uiteindelijke winst bedraagt zo'n 220 miljoen euro. Ondanks een hogere omzet, keert de slachterij wel een lagere uitbetalingpremie uit aan haar aandeelhouders. Volgens Erik Bredhold, voorzitter van het bedrijf, komt dit vooral door problemen bij de Britse dochteronderneming Tulip LTD in Engeland. In totaal keert Danish Crown zo’n 175 miljoen euro uit aan haar leden, die tevens leveranciers zijn. ‘Desondanks ligt de uitbetalingpremie nog altijd hoger dan in Duitsland’, aldus Bredhold.

Wat betreft de resultaten van dit jaar houdt Danish Crown voorlopig nog een slag om de arm. Zowel intern als extern ziet het er naar uit dat het bedrijf er solide voorstaat en dat er goede keuzes en investeringen zijn gemaakt. Desondanks zijn er nog altijd een aantal uitdagingen voor slachterijen die opereren in een keten tussen de retailorganisaties als afzetkanaal en varkenshouders als leverancier. Volgens CEO Valeur is het een flinke kluif om de snel gestegen varkensprijs door te berekenen op de vleesmarkt en ook problemen in Engeland zijn nog niet verleden tijd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Nieuws Halfjaarcijfers

Lege slachthaken en lagere winst bij Danish Crown

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden