Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs profiteert van Duitse verrassing

25 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt heeft in enkele weken een paar mooie stappen naar boven kunnen maken met stijgende noteringen en een verbetert sentiment. De vraag is nu hoeveel krediet er nog in het vat zit dit jaar. Want ondanks dat slachterijen de varkens graag aan de haken willen hebben, wordt er wel weerstand geuit voor verdere prijsstijgingen. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het kwam woensdag toch wel een beetje als een verrassing toen de Duitse varkensprijs opnieuw met 2 cent naar boven werd geschroefd tot 1,56 euro per kilo. Aangezien de Duitsers in de voorgaande week ook al met 2 cent hadden verhoogd, werd een tweede stap van 2 cent niet direct verwacht. Zeker omdat Frankrijk en Spanje niet kunnen aanhaken op het tempo van de Duitsers. Slachterijen geven aan dat de stemming op de Europese vleesmarkt wel iets is verbeterd, maar daarentegen staat de afzet op de wereldmarkt juist weer onder druk.

De Nederlandse varkensmarkt is stabieler dan in Duitsland

De reden dat in Duitsland de varkensprijs toch omhoog ging, moet vooral gezocht worden in het aanbod. Sowieso fluctueert het aanbod in Duitsland sterk de afgelopen weken, gezien de slachtcijfers die behoorlijk uiteenlopen. Handelaren melden dat het aanbod in Duitsland krap uitvalt en dat de Nord/West notering daarom opnieuw met 2 cent is verhoogd, om zodoende - ondanks tegenzin van slachterijen - meer aanbod los te weken.

Ook zijn er geluiden te horen dat er in Duitsland varkens naar voren worden gehaald om de krapte af te dekken. Dit suggereren de slachtgewichten ook, want die kijken in Duitsland naar beneden, terwijl in Nederland de gewichten juist stijgende zijn. In Nederland is het aanbod veel stabieler dan in Duitsland, zo blijkt althans uit de slachtcijfers. Ook in Nederland is het aanbod zeker niet te ruim, maar toch kon Vion het zich maandag niet veroorloven om de notering op te schroeven. De basisprijs bleef onveranderd, terwijl er wel in de toeslagen werd geplust.

Vleesmarkt heeft moeite het tempo van de varkens te volgen

De andere slachterijen stegen wel, maar gingen niet volledig mee met de beweging in Duitsland. Voor komende week is de vraag naar varkens goed. Er wordt maximaal geslacht zodat er een goede balans tussen vraag en aanbod naar varkens is. Ondanks de geluiden dat de vleesmarkt het tandje bij zetten op de varkensmarkt feitelijk niet kan volgen, lijkt er toch nog ruimte te zijn voor een verhoging. De DCA Beursprijs stijgt voor de levende varkens deze week met 1 cent naar 1,18 euro en voor de geslachte varkens met 2 cent naar 1,50 euro.

De prijs voor de levende en geslachte zeugen vertoont ook een stijgende lijn. Voor de levende komt de notering uit op 0,94 euro (plus 3 cent) en voor de geslachte zeugen op 1,28 euro (plus 4 cent). 

De tweede schaduwnotering van de DCA Beursprijs 2.0 gaat voor de levende varkens omhoog met 1 cent en komt daardoor op 1,20 euro en voor de geslachte varkens wordt 1,52 euro genoteerd, een stijging met 2 cent.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden