Dankzij afzet in Azië

Aantrekkende varkensmarkt komt niet uit de lucht vallen

29 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dankzij de snel gestegen export naar China staan de varkensprijzen in Europa weer op acceptabele niveaus, maar ook andere landen zijn goed aan de markt. Vooral de uitvoer van vers varkensvlees is fors toegenomen in de eerste 9 maanden van dit jaar, maar ook de afzet van bijproducten en bacon schrijven groeicijfers.

In totaal steeg de uitvoer van varkensvlees buiten Europa met 29,5 procent tot 2,9 miljoen ton. Iets meer dan de helft wordt als vers – uiteraard bevroren – varkensvlees afgezet tot ruim 1,6 miljoen ton, dit is een stijging van zo’n 500 duizend ton ten opzichte van vorig jaar. Ook de afzet van bijproducten kan uitstekende groeicijfers weerleggen en plust met 21,4 procent tot 1,2 miljoen ton. Vooral China is een belangrijke afzetmarkt om producten als poten en koppen te slijten.

Het zijn in 2016 niet alleen groeicijfers wat de klok slaat, want de uitvoer van levende varkens kent een forse min van maar liefst 55 procent tot 8 duizend ton, terwijl ook verwerkt vlees minder in trek is buiten Europa.  

Nederland vierde grootste exporteur van Europa

Qua procentuele groei zijn Spanje, Engeland, Polen en Duitsland de grootste profiteurs van de non-Europese vraag die vooral wordt aangedreven door China. Ook Nederland kan tevreden terug kijken op de eerste 9 maanden van dit jaar, want de uitvoer steeg met 26,7 procent tot 320 duizend ton. Met deze cijfers is Nederland vierde grootste exporteur van varkensvlees binnen Europa. De top drie wordt nog altijd gedomineerd door Duitsland, Spanje en Denemarken en het zijn de Fransen die de top 5 compleet maken.  Ook de Filippijnen scoren goed in de exportlijstjes dit jaar. In de eerste 9 maanden steeg de uitvoer met zo’n 20 procent tot 155 duizend ton. Hiermee zijn de Filippijnen, na China, Japan en Zuid-Korea, de vierde grootste afzetmarkt voor Europees varkensvlees. 

Wel bevestigen de cijfers dat de groei naar Aziatische markten afvlakt, want in september bijvoorbeeld werden geen dubbele groeicijfers meer geschreven. Desondanks stegen de volumes in september met 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Door toenemende concurrentie uit Brazilië en de VS moet de Europese export een stapje terug doen, terwijl ook de Chinese vraag iets minder extreem is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden