Inside: Varkens & Voer

Beursprijs staat er opvallend goed voor

2 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

In aanloop naar de decembermaand kon de varkensmarkt al een paar behoorlijke stappen naar boven zetten. De vraag is nu, wat gaat december brengen qua prijszetting? Er wordt in de wandelgangen gevreesd voor een traditionele prijsdip tegen het einde van de maand, maar hoe reëel is dat voor 2016 gelet op het feit dat het aanbod telkens niet te ruim is? Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen de varkensmarkt in Duitsland halverwege november met 2 cent steeg tot 1,54 per kilo, leefde het gevoel dat verdere prijsstijgingen niet voorhanden lagen. Vaak puur op emotie gebaseerd, omdat de markt na Kerst meestal richting naar beneden kiest. Elke winst voor de Kerst, wordt in de periode na de feestdagen dubbel zo hard gekort. Dit scenario gaat op, maar alleen wanneer het aanbod te ruim is.

In de afgelopen weken en ook deze week werd er in Nederland en Duitsland volop geslacht en moeten slachterijen alle zeilen bijzetten om de haken gevuld te krijgen. De vleesorders stromen binnen, met name voor de 'betere' markten en dus is een prijsverhoging feitelijk het enige middel voor slachterijen om zich in te dekken voor voldoende grondstof (lees: varkens). De verwachting is dat de vleesmarkt tot aan de Kerst op stoom kan blijven om vervolgens in de eerste weken van 2017 te kalmeren.

Internetbeurs wijst opnieuw de weg in de markt

Er zijn slachterijen in Nederland die voor week 49 nadrukkelijk aansturen op een zijwaartse beweging en stemming maken tegen verdere verhogingen. Andere slachterijen zijn realistischer, want de haken moeten vol komende week en de verwachting leeft dat Duitsland woensdag opnieuw omhoog gaat. Het feit dat de internetbeurs vrijdag met 2 cent omhoog ging tot 1,65 euro, voorspelt een nieuwe verhoging in Duitsland. In relatie tot de vleesmarkt is het aanbod krap en ‘vraagt’ de markt om een verhoging.

Daarbij zijn bepaalde partijen van mening dat niet te dramatisch moet worden gedaan over de traditionele eindejaarsdip. Het aanbod is zeker niet te ruim, terwijl de feestdagen gunstig vallen, met slechts één dag dat er niet wordt geslacht. Daarbij wordt ook verwezen naar de afgelopen zomerperiode toen de varkensprijzen – tegen de verwachting in – eenvoudig overeind bleven. Uiteraard koos de markt in september wel de richting naar beneden, maar achteraf gezien was deze beweging te extreem en was vooral het ‘Hauspreise’ beleid van Danish Crown de oorzaak van de Duitse herfstdip.

Krap aanbod heeft voldoende draagkracht in zich 

Vorig jaar zat de varkensmarkt na de feestdagen propvol, maar toen was het aanbod, ook voor de Kerst, veel ruimer. De verwachting leeft dat dit jaar het relatief krappe aanbod genoeg kan zijn om de prijzen de stutten. Uiteraard moet wel gewaakt worden voor te veel euforie, maar de vraag naar varkens verdampt niet na de Kerstdagen. Ook in januari wordt er gewoon geslacht. Als het aanbod ruimer was geweest, dan was de urgentie voor verhogingen ook niet nodig geweest in november. Nog een argument die deze theorie bevestigd. Daarbij hebben Duitse slachterijen minder vrijheid om aan de prijzen te sleutelen, gezien de garantieprijs van Danish Crown. De Deense aanvoer in Duitsland heeft 'averij' opgelopen en dat beperkt de vrijheid van Duitse slachterijen. 

Uiteraard zijn er geen garanties te geven, maar de signalen spreken wel in het voordeel van de varkenshouder. De DCA Beursprijs stijgt voor de levende varkens deze week met 2 cent naar 1,20 euro en voor de geslachte varkens eveneens met 2 cent naar 1,52 euro. De prijs voor de levende en geslachte zeugen vertoont ook een stijgende lijn. Voor de levende komt de notering uit op 0,96 euro (plus 2 cent) en voor de geslachte zeugen op 1,31 euro (plus 3 cent).

De derde schaduwnotering van de DCA Beursprijs 2.0 gaat voor de levende varkens omhoog met 2 cent en komt daardoor op 1,22 euro en voor de geslachte varkens wordt 1,55 euro genoteerd, een stijging met 3 cent.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden