Boerenbusiness analyse

Durft VanDrie Group de vingers te branden aan Vion?

5 December 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

Vleesconcern Vion wil vooruit en heeft snel geld nodig om de slachtlocaties te voorzien van een flinke upgrade. De slachterij schrijft sinds 2015 weer groene cijfers alleen lang niet genoeg om flink te kunnen investeren, terwijl aandeelhouder ZLTO ook geen kapitaalinjectie kan voorzien.

Best wel opvallend is dat VanDrie Group - marktleider in kalfsvlees - op voorhand niet onwillend tegenover een uitstapje in de varkenssector staat door Vion aan het imperium toe te voegen. Maar, durft Van Drie zijn vingers te branden aan Vion? Boerenbusiness schetst een aantal aspecten rondom het overname nieuws.  

Ooit was slachterij Vion hét talent van de Nederlandse agrarische sector, met veel potentie en aanzien. Anno 2016 staat het bedrijf uit Boxtel echter weer met beide benen op de grond na een mislukt avontuur in Engeland met een heel vervelende nasleep. Ondanks de Britse perikelen is Vion nog altijd een gigantisch slachtimperium, want in Nederland slacht het bedrijf verreweg de meeste varkens. Ook in Duitsland is Vion de tweede grootste slachterij met een marktaandeel van een krappe 15 procent. Desondanks heeft het bedrijf weinig fans in de sector, want varkenshouders zijn over het algemeen nogal sceptisch over de gang van zaken. Ook voor de buitenwacht heeft Vion nog altijd te kampen met een brak imago, vanwege recente voedselschandalen.

Het tijdstip is interessant

Sinds het vertrek uit Engeland in 2014 gaat het echter allemaal weer iets beter. In 2015 realiseerde Vion een omzet van 4,6 miljard euro, waarvan 22 miljoen aan netto winst in een spaarvarken kon worden gestopt. Het concern werkt aan reputatieverbetering en zet vol in op transparantie, ondermeer door samenwerking met Albert Heijn. Ook is er een gebalanceerd portfolio aan vleesconcepten, zoals Good Farming Star en de Groene Weg. Dit geeft aan dat Vion niet te beroerd is om ketenregie naar zich toe te trekken. Ook in Azië is het bedrijf nadrukkelijk aanwezig met een aantal verkoopkantoren in China. Zomaar wat aspecten wat Vion een interessante overnamekandidaat maken.  

Ook de timing is interessant. Vion maakt sinds 2015 weer winst en de katers uit het verleden zijn min of meer weggespoeld. Met de huidige CEO, Francis Kint, waait er weer frisse wint en straalt het vleesconcern ambitie uit. Al met al dus een uitstekend instapmoment voor een investeerder. De vraag is alleen: durft VanDrie Group het aan om uit hun comfortzone te stappen, want - zoals Henny Swinkels zelf ook aangeeft - een kalf is natuurlijk geen varken.

Daarbij is Van Drie gewend om de lakens uit te delen en aan knoppen in de markt te draaien. Dit alleenrecht is in de varkenssector veel lastiger. Vion is dan wel een grote speler, maar de varkensmarkt in Europa wordt vooral bepaald in Duitsland en daar heeft de familie Tönnies het voor het zeggen.

De varkensmarkt laat zich minder makkelijk domineren

Als Van Drie in Vion stapt, dan is dat waarschijnlijk vooral om synergie-effect te realiseren. VanDrie Group heeft namelijk zelf ook ambities om de Chinezen aan kalfsvlees te krijgen en daarin kan Vion – gezien de ervaringen en contacten in China – uitstekend van dienst zijn. Ook op het gebied van schaalvoordeel kan het natuurlijk interessant zijn. Zeker omdat Van Drie ook een meerderheidsbelang heeft in Struik Foods. In potentie liggen er interessante constructies voorhanden om een nauwe samenwerking op poten te zetten. 

Ook varkenshouders zijn waarschijnlijk beter af met de bemoeienis van kalfsvleesproducent Van Drie. Het alternatief is namelijk dat bijvoorbeeld een Chinese pokeraar in Vion stapt en of het er dan beter op wordt? Van Drie kan als ‘familiebedrijf’ het ietwat grijze imago van Vion opfleuren en daarbij hunkert de varkenssector al jaren naar duidelijke ketenregie. Juist VanDrie Group is goed in het strak organiseren van een keten en doorgaans goed voor de belangen van veehouders. Kalverhouders op de Veluwe spreken over het algemeen geen slecht woord over Van Drie en zijn tevreden met de gang van zaken, met prijzen die niet door de ondergrens zakken.

Mocht het tot een integratie komen, dan is dat gerust spectaculair te noemen en het getuigt zeker van lef. Of het zover komt, is natuurlijk nog maar de vraag. Van Drie gaat in ieder geval niet over één nacht ijs en zet eerst alle voors en tegens op een rij. Vion is in potentie dan wel een interessante partij, maar de slachterij heeft wel een verleden. Uiteindelijk is het aan Van Drie om te bepalen of zij bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen en met Vion geassocieerd willen worden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
o , o 10 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872552/Durft-VanDrie-Group-de-vingers-te-branden-aan-Vion?]Durft VanDrie Group de vingers te branden aan Vion?[/url]
vion zoekt nieuwe sponsor de huidige zlto is voledig leeg getrokken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden