Inside: Varkens & Voer

Slachtcijfer weerspiegelt Duitse verhoging

9 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Nederlandse slachtcijfer noteert over week 48 hetzelfde niveau als de voorgaande week, in Duitsland vertoont het slachtcijfer een krimp, terwijl het Amerikaanse slachtcijfer opnieuw door alle records heen breekt. Dat het Duitse slachtcijfer naar beneden kijkt is koren op de molen voor prijsverhogingen, want slachterijen willen de haken juist vol hebben in aanloop naar de feestdagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opnieuw noteert het slachtcijfer in Nederland 303.000 varkens. Het aanbod vertoont, ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, overigens nauwelijks een verschil. Nederlandse slachterijen spreken van een ‘normaal’ aanbod gecombineerd met een goede vraag op de vleesmarkt. De geslachte varkens wogen gemiddeld 95,07 kilo, dit is een plus van 3 gram ten opzichte van de voorgaande week. Ten opzichte van vorig jaar wegen de varkens gemiddeld wel ruim een kilo meer.

Minder slachtingen niet wenselijk voor Duitse slachterijen 

In Duitsland vertoont het slachtcijfer meer schommelingen dan in Nederland en daarbij het is aanbod ook krapper ten opzichte van een uitstekende vleesmarkt. De reden dat de varkensprijzen in Europa stijgende zijn, is vooral te danken aan Duitsland, waar slachterijen alle zeilen moeten bijzetten om de haken gevuld te krijgen en daardoor wekelijks de prijzen opschroeven. In week 48 daalt het slachtcijfer met 1 procent af tot 1.037.875 varkens. De gewichten in Duitsland dalen met 17 gram tot 97,478 kilo.

In Frankrijk schrijft het slachtcijfer een kleine plus van 4.000 varkens tot 376.563 slachtingen. Daarmee noteert het Frans slachtcijfer wel ineens het hoogste niveau sinds de laatste week van mei. Tot oktober hadden Amerikaanse slachterijen nooit boven de 2,5 miljoen varkens per week geslacht. In de afgelopen 7 weken waren er echter 4 weken bij waarin de haken gevuld waren met meer dan 2,5 miljoen varkens. Amerikaanse media spreken dan ook van ‘plenty of meat’ aan de andere kant van de plas.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden