Inside: Varkens & Voer

December geeft DCA Beursprijs nogmaals energie

9 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

De slachterijen willen volgende week volop slachten en dat is ook nodig om te voldoen aan de vraag op de vleesmarkt die piekt richting de feestdagen. Ruim aanbod in Nederland en Duitsland, gecombineerd met een positieve vleesmarkt maakt dat de varkensmarkt nog een stap naar boven kan zetten. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is voelbaar in de markt dat de Kerstdagen naderen en dat er extra slachtingen worden gepland. Hier en daar worden varkens naar voren geschoven, waardoor het aanbod ruimer uitvalt dan de afgelopen weken en naar verwachting niet alle varkens kunnen worden opgenomen. Slachterijen hebben het slachttempo opgevoerd en er zijn ook geluiden te horen dat er op zaterdag wordt geslacht. De slachterijen hebben de varkens nodig om zich veilig stellen van hoogwaardige vleesonderdelen, zoals bijvoorbeeld de haasjes en de koteletten.

Nederland lift mee op Duitse honger naar varkens

Daar waar Nederlandse slachterijen de varkens graag willen hebben, maar schoorvoetend meegaan in de verhogingen, is de stemmingmakerij onder Duitse slachterijen minder hoorbaar. De slachtcijfers zijn zeker niet laag, maar liggen wel onder het niveau van andere jaren en dus wordt er getrokken aan varkens. Ook de internetbeurs kon vrijdag nog met één cent klimmen tot 1,66 euro en dat geeft aan dat de richting in de markt nog niet is afgevlakt. De verwachting leeft dat de Duitsers woensdag opnieuw nog één keer verhogen om vervolgens zijwaarts richting het einde van de maand te bewegen.

Voor een boemerangeffect wordt niet echt gevreesd (al zijn er handelaren die daar wel rekening mee houden), omdat de markt gestaag is gestegen en de afzet naar Azië niet tegenvalt. Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een varkensprop. De Belgen kennen geen Tweede Kerstdag en in Duitsland zijn ook mogelijkheden om op zaterdagen het slachttempo verder op te voeren. Wel neemt de vraag naar vlees snel af tegen het einde van de maand.

Ook aan de zeugen wordt getrokken ter aanvulling op het varkensaanbod. Het zeugenaanbod is echter klein en komt ook maar mondjesmaat los. Wanneer de varkensprijzen afvlakken, gaan de zeugenprijzen waarschijnlijk volgen.

De DCA Beursprijs stijgt voor de levende varkens deze week met 1 cent naar 1,21 euro en voor de geslachte varkens eveneens met 1 cent naar 1,53 euro. De prijs voor de levende en geslachte zeugen vertoont ook een stijgende lijn. Voor de levende komt de notering uit op 0,98 euro (plus 2 cent) en voor de geslachte zeugen op 1,34 euro (plus 3 cent).

De derde schaduwnotering van de DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de levende en geslachte varkens staan op 1,22 euro en 1,55 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden