Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs verzuurt na eindejaarssprint

16 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De afgelopen weken werden de varkens telkens geleverd in een stijgende markt die toewerkte naar een climax. Nu de vraag op de vleesmarkt wegzakt en de Duitse slachterijen geheel onverwacht de boot afhouden stapelt het aanbod zich in rap tempo op en creëren slachterijen ruimte voor zichzelf om aan de noteringen te sleutelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de Duitse verlaging van afgelopen woensdag wellicht voelt als een koude douche, gaat het te ver om te spreken van paniek. Want, wie nuchter redeneert, komt waarschijnlijk tot de conclusie dat de beslissingsbevoegdheid van slachterijen van tijdelijke aard is. Dit neemt echter niet weg dat de bodem onder de DCA Beursprijs tot de jaarwisseling drassig aanvoelt. Een analyse over de varkensmarkt.

Duitse slachterijen doen het de komende weken bewust rustig aan

Duitse slachterijen hanteren de komende twee weken (week 51 en 52) weinig ambitieuze slachtplannen. De varkens die nodig waren om de Kerstorders van retailers af te dekken, waren woensdag zo ongeveer geleverd en geslacht en dus is de druk van de ketel. Ondanks dat de feestdagen met name in het weekend vallen doen slachterijen het rustig aan. Er zijn geluiden te horen dat de komende 2 weken in Duitsland nog maar plaatsingsruimte is voor zo’n 50 procent van de varkens die normaal gesproken geleverd worden. Dit is overigens veel minder dan vooraf door de meeste partijen is ingeschat. De gewijzigde slachtschema’s zijn door slachterijen in elk geval niet vooraf gecommuniceerd.   

Daarom is het realistisch om te verwachten dat de NordWest notering aankomende woensdag opnieuw flink wordt gecorrigeerd. Het koersverloop van de internetbeurs voorspelt in elk geval weinig goeds. Dinsdag verloor de notering al 5 cent en vrijdag verdampte nog eens 6 cent tot 1,55 euro. Dit betekent dat de internetbeurs in week 50 alle ‘decemberwinst’ heeft verloren. De notering van aankomende dinsdag gaat waarschijnlijk een goede graadmeter zijn hoe fragiel de bodem onder de Duitse varkensmarkt is.

Veel partijen in Nederland waren redelijk optimistisch gestemd op een stabiele varkensmarkt richting de jaarwisseling. Dit optimisme moet echter plaats maken voor realiteitszin, gezien de bewegingen in Duitsland. Het feit dat de Nederlandse varkensprijzen in aanloop naar de feestdagen moeite hadden om de prijsstijgingen in Duitsland bij te benen, geeft wellicht enig aanknopingspunt voor gematigde prijsverlagingen in Nederland. Echter, tot januari moet de markt op zoek naar een nieuwe bodem en zijn er teveel varkens in relatie tot de slachtplannen.

Een lichtpuntje bij de forse verlagingen in Duitsland kan zijn dat de slachterijen het eindejaarsmoment wellicht bewust aangrijpen om de prijzen nog eens stevig af te waarderen. Zodoende wordt schoon schip gemaakt in aanloop naar 2017. De afgelopen weken was er in Duitsland sprake van een tekort aan varkens en, gezien de gekrompen zeugenstapel en het tekort aan biggen, leeft bij de slachterijen de angst dat het aanbod in 2017 wel eens krap zal kunnen gaan uitvallen.

Nederland en Duitsland zitten niet overvol met varkens

Hoe het aanbod in Nederland uitpakt, is ook nog onzeker. In aanloop naar Kerst was het aanbod zeker niet te krap, maar er zijn in de afgelopen weken ook varkens naar voren gehaald. Dit wordt bevestigd door het biggentekort medio november en begin december. Want, door de vervroegd geleverde varkens was er eerder ruimte voor nieuwe biggen in de stal en dus ‘extra’ vraag. Uiteraard is het te vroeg om te zeggen dat het aanbod in het eerste kwartaal van 2017 krap uitvalt, maar er kan wel voorzichtig gesteld worden dat Nederland en Duitsland niet overvol zitten met varkens.

Al met al is er tot januari een overaanbod aan varkens met rode noteringen als gevolg. Maar, per saldo wordt de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten, als zij deze dagen wordt opgediend en kan het varkensaanbod begin januari snel weer opdrogen. Desondanks ontloopt de DCA Beursprijs voor geslachte varkens een prijscorrectie niet en wordt er een min van 8 cent genoteerd tot 1,45 euro per kilo. De prijs voor levende varkens daalt met 7 cent tot 1,14 euro. Voor de levende zeugen komt de notering uit op 0,93 euro (min 5 cent) en voor de geslachte zeugen op 1,28 euro (min 6 cent).

De vierde schaduwnotering van de DCA Beursprijs 2.0 daalt voor de levende varkens daalt met 7 cent en komt daardoor op 1,15 euro en voor de geslachte varkens wordt 1,47 euro genoteerd, een daling van 8 cent. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden