Door verdwijnen RUB-lijst

Verbod op huis-, tuin- en keukenmiddelen

3 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

Nederlandse boeren en tuinders mogen binnenkort geen huis-, tuin- en keukenmiddelen meer gebruiken tegen ziekten en plagen in hun teelten en gewassen. Het gaat onder meer om bier, groene zeep, melk of schoonmaakazijn. Dit is het gevolg van het verdwijnen van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB). 

Het gebruik van bijvoorbeeld bier tegen slakken moet, na het verdwijnen van de RUB-lijst, worden goedgekeurd via de officiële toelatingsprocedures. "Dat kost miljoenen", laat Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, weten. "En aangezien niemand eigenaar is van bier of groene zeep, zal ook niemand voor die kosten willen opdraaien."

Goede alternatieven voor chemische gewasbescherming

Het gevolg daarvan is vervolgens dat deze middelen niet meer beschikbaar zijn voor de boeren en tuinders. Die middelen vormen nu juist een goed en milieuvriendelijk alternatief voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. 

Belangen van consument beschermen
Het feit dat er nu een nieuwe wetgeving is aangekondigd, zorgt ervoor dat de RUB-lijst wordt afgebouwd. Dat geldt zowel voor Nederland als voor andere landen in de Europese Unie. Wat volgt is een scherpe Europese wetgeving voor het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen, maar ook een scherpe wetgeving voor het gebruik van diverse plantaardige extracten. 

De nieuwe regelgeving van de EU wil de belangen van de consument beschermen, zodat in de teelten alleen stoffen worden toegepast die veilig zijn voor mens, dier en milieu. Wil je een nieuw middel gaan gebruiken? Dan moet dat middel eerst een toelatingsprocedure doorlopen. In Nederland zal die risicobeoordeling door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) worden gedaan. 

Wetgeving is nodig, maar wel tegen redelijke kosten

Over het algemeen ziet Baecke het als een goede procedure, maar voor hem zijn er nog wel wat aanpassingen nodig. "Stoffen die momenteel op de RUB-lijst staan, kun je niet ineens op miljoenenkosten jagen. Dat remt de kleinschalige innovatie. En juist die kleinschalige innovatie is altijd een sterk punt geweest van de Nederlandse landbouw. Er is inderdaad wetgeving nodig, maar die moet wel tegen redelijke kosten zijn. De Nederlandse land- en tuinbouw is de minst milieubelastende sector ter wereld. Die weg willen we graag vervolgen.

Maatregelen treffen
LTO Nederland en LTO Glaskracht willen de regering oproepen om een regeling te treffen, zodat de belangrijkste middelen van de RUB-lijst zo snel mogelijk en gratis de toelatingsprocedure kunnen doorlopen. "Dat is een zaak van algemeen belang", vindt Baecke.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden