In strijd met wet

NVWA: vegetarische gehaktbal is misleidend

3 Oktober 2017 - Wouter Baan - 16 reacties

De Vegetarische Slager moet nadenken over nieuwe productnamen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn producten, zoals kipstuckjes en speckjes misleidend en in strijd met de wet.

Dat meldt de Volkskrant. De NVWA geeft de Vegetarische Slager tot maart 2018 om de producten te voorzien van andere namen. Gebeurd dit niet voor die tijd, dan dreigt een boete. Volgens Niko Koffeman, mede-oprichter van de Vegetarische Slager, zit de vleesindustrie achter de aantijgingen van de NVWA.

Het is niet de eerste keer dat de vegetarische vleesvervangers in opspraak zijn. In 2012 moest de Vegetarische Slager al enkele naamswijzigingen doen. Gehakt werd toen veranderd in gehackt. Sinds september staat voor alle productnamen 'vegatarisch'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
PR 3 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876068/nvwa-vegetarische-gehaktbal-is-misleidend][/url]
gratis reclame voor meneer korteweg, goed gedaan man!
Abonnee
Ronnie 3 Oktober 2017
Hoewel ik me er niet zo druk over maak lijkt me het toch juist dat hij met zijn aangemaakte groenteschijfjes niet meelift op het succes van vlees
toch gek 3 Oktober 2017
Toch en beetje gek dat er een link (naam) moet zijn met vlees anders verkoopt het blijkbaar niet
J en M 3 Oktober 2017
Vegatarische slager?? Die vent is gewoon groenteboer!
Als zijn produkten zo goed zijn hoeft ie geen vleesgerelateerde namen te gbruiken, dan liep het zo wel
Hans 3 Oktober 2017
Weer een bewijs dat de NVWA boter op haar hoofd heeft. Hoeveel producten moet ik opnoemen waar niet in zit wat er op het etiket staat. Bananenvla waar geen banaan in zit, kroepoek waar geen garnalen in zitten, Surumi, oftewel krabsalade waar ei sliertjes en nep krabaroma de basisingrediënten zijn.
De NVWA krijgt het nog druk de komende tijd. Want wie A zegt moet ook B zeggen.
Kjol 3 Oktober 2017
Ik had laatst een batterij, maar zat geen stroom in!!
Abonnee
JP Bierema 4 Oktober 2017
Valt me vies tegen dat op dit forum zo matig tegengas wordt gegeven.
Ik ben blij dat eindelijk zijn benamingen worden afgekeurd.
Hij heeft samen met dat mokkel uit Den Haag jarenlang de vleesproductie in Nederland onderuitgehaald. Misbruik maken van een product wat je als vegetariër verafschuwd, dat past niet bij elkaar. Maar 95 % van de meelopers eten gewoon kip en varken welke op zo goedkoop mogelijke wijze worden grootgebracht.
En als akkerbouwer ben ik blij met vleesproductie, anders konden we wel inpakken met ons graan. Gelukkig trekt de veevoersector heel veel tarwe uit de markt, dankzij vleesproductie.
Abonnee
betweter 4 Oktober 2017
dat mokkel is al bij hem weg.
wist ook niet meer wat voor vlees ze in de kuip had
Tinus Tegengas 4 Oktober 2017
Grinnik. Vleesproducenten? Mag er onder lijden dat vlees voortaan ook gewoon de naam krijgt van wat het echt is zoals: gedood dier, stuk karkas, kadaver, misbruikt wezen afgeslacht voor winst, voedsel verkregen uit puur leed en misstanden die we onder het tapijt proberen te moffelen etc. Laten we dan vooral eerlijk zijn met elkaar ;)

Feit dat de namen veranderd moeten worden gaat het succes van vleesvervangers en bewustere keuzes echt niet tegenhouden hoor. You snooze, you lose. Begin maar vast met accepteren, da’s het halve werk ;)
Abonnee
ronnie 4 Oktober 2017
Nou Tinus, dan heb ik een nieuwtje voor jou.
Zonder dierlijke productie geen groente, granen etc, tenzij je de opgeslagen grondstoffen versneld gaat delven. Lekker sociaal naar het nageslacht.
Bovendien de overgrote deel van de gronden zijn alleen geschikt voor productie van diervoer. En niet te vergeten wat gaan we doen met alle reststromen van onze voedingsindustrie.
Dus als je niet de complete puzzel kunt leggen, kun je er vreemde ideeën op na houden. Helaas hele volksstammen kijken maar naar één puzzelstukje.
petatje 4 Oktober 2017
Zeg Tinus, ik heb het eeuwige leven niet, jij soms wel? Toen jij geboren werd heb je je moeder niet zowat laten creperen van pijn?
Jij draagt ook geen leren schoenen en snoept niks waar gelatine in zit.
Als jouw antwoord nee is dan ben je pas een vent die zijn woordje mag doen.
Mijn vraag zou dan wel zijn; hoe zit het met jouw kleding, geen fleece truien of viscose kleding, gemaakt uit aardolie en vervuilend in onze natuurlijke kringloop? Jij slikt dus ook nooit medicijnen, rijdt geen auto of gaat op vliegreis?
Ik vind dus dat je ietsje minder hoog van de toren moet blazen en je eerst eens echt moet verdiepen in hoe de natuur werkt en hoe wij als mensen, ook jij, met ons ecosysteem omgaan! En niet vervallen in naroepen van de schooljuf dat dieren houden zo zielig is, want begin dan maar een bond tegen het houden van huisdieren, en ter bevrijding van de honden die in veel te kleine benches moeten liggen!!!
Zuidboer 4 Oktober 2017
petatje schreef:
Zeg Tinus, ik heb het eeuwige leven niet, jij soms wel? Toen jij geboren werd heb je je moeder niet zowat laten creperen van pijn?
Jij draagt ook geen leren schoenen en snoept niks waar gelatine in zit.
Als jouw antwoord nee is dan ben je pas een vent die zijn woordje mag doen.
Mijn vraag zou dan wel zijn; hoe zit het met jouw kleding, geen fleece truien of viscose kleding, gemaakt uit aardolie en vervuilend in onze natuurlijke kringloop? Jij slikt dus ook nooit medicijnen, rijdt geen auto of gaat op vliegreis?
Ik vind dus dat je ietsje minder hoog van de toren moet blazen en je eerst eens echt moet verdiepen in hoe de natuur werkt en hoe wij als mensen, ook jij, met ons ecosysteem omgaan! En niet vervallen in naroepen van de schooljuf dat dieren houden zo zielig is, want begin dan maar een bond tegen het houden van huisdieren, en ter bevrijding van de honden die in veel te kleine benches moeten liggen!!!


Zo is het de hypocrisie ten top. Je blijven afzetten tegen de hele vleesindustrie, allerlei smaad en laster de ether insmijten maar schaamteloos meeliften op het succes van vleesproducten. Walgelijk! Het wordt daarnaast eens hoog tijd dat die producten (vol zouten en smaakstoffen) eens goed worden onderzocht. Dat kan mijns inziens niet goed wezen voor de gezondheid! Ik hoef die troep in ieder geval niet op mijn bord.
hans josef 4 Oktober 2017
er was eens een pfarmaceut die had gevaarlijk afval het produkt staat gekwalificeerd als gevaarlijkafval met de naam MOEDERLOGEN/WASWATERS ! de naam werd voor het gemak gewijzigd in suikerwater en het werd de levensmiddel keten ingebracht ; met de MPA affaire als gevolg.
Tinus Tegengas 12 Oktober 2017
Hoi! Ben ik weer! ;)

Aantal antwoorden:
Ja! Ik ben veganist, dus dan doe je inderdaad je best om zoveel mogelijk GEEN gebruik te maken van dierlijke producten. Ik vind ook dat de misstanden er niet om liegen, dames en heren.

Dooddoeners als: ja maar je gebruikt medicijnen! (Ik koop paracetamol uit VK omdat daar geen dierlijke vulstoffen inzitten), helaas wordt er nog altijd op dieren getest. Klopt helemaal! En autorijden is ook shit. Helaas is 200% veganist zijn onmogelijk.
Dan die ontzettende dooddoener over m’n moeder pijn doen bij geboorte. Luister eens, rare. (Want dat vind ik oprecht van je). Jouw ouders en de mijne (de mijne in ieder geval, ik ken die van jou niet) hebben bewust gekozen om over te gaan op een zwangerschap met alle kennis daarover (dus ook de pijn)
Een dier kiest toch niet? Die keuze maak -jij- voor het dier. Donderstraal toch een eind op met zo’n voorbeeld man. Ga krantenknipsels punniken ofzo?

Nageslacht: Ik wil meteen aannemen dat bodemuitputting ontzettend tricky is, ik ken veel mensen die in de permacultuur aan het boeren zijn en dat is erg pittig heb ik begrepen. Ik sta best open voor een gezond gesprek over een dergelijk onderwerp.

Dan even waar het echt om ging/ gaat: De benaming van producten. Daar haalde ik namelijk naar uit. Niet naar mensen individueel. Tuurlijk snap ik dat jij/jullie een boterham willen verdienen. Maar ik vind oprecht dat de vleesindustrie zoals die nu is (en al langer) aan banden moet. De hele wereld veganist gaat niet lukken en weet je, daar gaat het mij niet eens om.

Waar het mij om gaat is dat er fantastische alternatieven zijn waar mensen voor kunnen kiezen met vol verstand. Vegetarische Slager is nou niet een term waar je omheen kunt. Dat de NVWA hier überhaupt iets mee heeft gedaan is een lachertje en gelukkig beseffen ze dat ook nadat zij door weldenkende burgers tegengas kregen dat ze er niet mee wegkwamen.

Qua samenstelling en stoffen erin loop je minder risico’s dan die gore bewerkte salami, ham en andere bewerkte vleeswaar. Dus tja, laat het vooral onderzoeken zou ik zeggen! Maar dan zonder belang van vlees of vega industrie. Laat het dan aub onafhankelijk doen zodat we allemaal eerlijke antwoorden krijgen.

Een fijne dag gewenst in ieder geval, ik grinnik hier hartelijk om:

https://nos.nl/artikel/2197551-nvwa-zegt-sorry-tegen-de-vegetarische-slager.html
Abonnee
klaas 12 Oktober 2017
Ik neem aan dat je ook geen huisdieren hebt?
precies 12 Oktober 2017
En geen vliegreizen maakt, geen fleecetruien draagt, en actief aan de gang gaat om hondenbenches te verbieden
Kjol 12 Oktober 2017
Egoische is de zogenaamde wereldverbeteraars niet vreemd idd. Helaas kunnen ze met hun mooie praatjes de sector telkens in een kwaad daglicht zetten. Het ontbeert de agrarische sector aan een zeer goed geoliede propaganda tegenhanger. Mensen worden nu continu zeer eenzijdig bestookt met de onzin van de zogenaamde milieurakkers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden