Vragen aan Hans Verhoeven

'Meer verdienen met gelijk aantal varkens'

4 Januari 2018 - Wouter Baan - 5 reacties

Hans Verhoeven van varkenshouderij De Hoeve in het Brabantse Valkenswaard start dit jaar een nieuw stalconcept: 'De Stal van de Toekomst'. Hij ontvangt van de provincie €2,6 miljoen aan subsidie. 

Verhoeven is een van de initiatiefnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), een samenwerkingsverband van varkenshouders, slachterijen, grossiers, slagers, retail, horeca en vleeswarenproducenten die allemaal nauw betrokken zijn bij het concept van duurzaam varkensvlees.

Het nieuwe project waar Verhoeven zich dit jaar op stort, 'De Stal van de Toekomst', past daarbij. De kern van dit nieuwe concept is het direct scheiden en vergisten van dagverse varkensmest. De energie die gewonnen wordt, gebruikt hij weer op het bedrijf.

Waarom dit nieuwe stalconcept?
"Brabant heeft de milieueisen aangescherpt en voert deze 6 jaar eerder in. Hierdoor is de focus komen te liggen op ammoniakreductie. Het plaatsen van een luchtwasser ligt dan voor de hand. Wat mij betreft is dit echter een 'end of pipe-oplossing'. Ammoniakreductie is een issue, maar er zijn meer aandachtspunten. De doelstelling van de KDV is om integraal naar het ammoniakvraagstuk te kijken. Dat betekent in ons geval: ook aandacht voor dierenwelzijn, arbeid en het verdienmodel. Daarom zijn wij gaan kijken naar een stalsysteem met een bredere oplossing, waarin ammoniakreductie een centrale rol speelt."

Dit stalsysteem maakt een luchtwasser overbodig 

Het nieuwe stalconcept maakt een luchtwasser overbodig?
"Ja, dat klopt. Met dit project proberen wij het ontstaan van ammoniak in de stal tegen te gaan. Dit door dagverse mest dagelijks uit de stal te verwijderen. Zodoende verbetert het klimaat in de stal en neemt de diergezondheid toe. Dit leidt uiteindelijk tot lagere kosten en meer dierwelzijn. Ammoniak tegengaan is een andere zienswijze, dan reductie via een luchtwasser. Voor de provincie Noord-Brabant is het project interessant om te subsidiëren, omdat dat de sector zich hiermee verder kan verduurzamen. Als KDV hebben wij baat bij een vitale varkenssector met de nodige schaalgrootte. Dit project kan het bestaansrecht van de varkenshouderij versterken. Daarom nemen wij graag de voorlopersrol met alle risico's van dien."

Wanneer kan 'De Stal van de Toekomst' breed worden uitgerold?
"Ongeveer 3 jaar geleden hebben we het systeem op ons bedrijf ontwikkeld voor vleesvarkens. Nu gaan we dit uitrollen voor de andere categorieën, zoals (dragende) zeugen en gespeende biggen. Het systeem is vooral ontwikkeld voor aanpassingen aan bestaande stallen, maar kan ook toegepast worden bij nieuwbouw. De komende tijd gaan we het systeem testen op enkele stalafdelingen bij verschillende bedrijven. Binnen nu en 2 jaar verwachten wij dat het systeem officieel erkend is door de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV-certificaat). Vanaf dat moment kan elke varkenshouder het systeem toepassen. Momenteel heeft het nog een proefstalstatus."

De Hoeve is ketenregisseur binnen de KDV, wat houdt dat in?
"De KDV is ruim 20 jaar geleden opgezet. Binnen de keten zijn 300 varkenshouders actief. Het centrale thema is ketensamenwerking en kennisdeling. Dat laatste werkt meestal kostprijsverlagend. Oftewel: een hogere marge behalen. Stichting KDV is een samenwerking tussen De Hoeve en slachterij Westfort. Hierbinnen zijn de taken duidelijk verdeeld. Zo doet Westfort de inkoop van vleesvarkens en de vleesafzet en regelt De Hoeve bijvoorbeeld certificering voor deelnemers. Tevens is er een externe commissie die adviseert over zaken als voermanagement, diergezondheid en energiebesparing."

Wat zijn de voordelen van werken binnen de stichting?
"Het grote pluspunt is dat de kosten beter inzichtelijk zijn. Zo kan iedere deelnemer zijn resultaten (technisch, financieel en diergezondheid) gemakkelijk vergelijken met andere deelnemers. Een varkenshouder kan zodoende beter sturen op zijn bedrijf. Ook staat de producent in verbinding met de slachterij. Het principe ‘blockchain technologie’ passen wij al 20 jaar toe. De (slacht)data van elk individueel varken, zoals uitval, salmonella-status en genetica vergaren wij. Hieruit proberen wij lering te trekken met als doel de kostprijs te verlagen. Naar de consument toe willen wij zo transparant mogelijk zijn. Ook dan komt deze data van pas."

Een moeilijker varken levert vaak meer op 

"Qua opbrengsten is het aan de deelnemende varkenshouders om te streven naar het maximale. Elke varkenshouder kan zelf sturen, zodat hij zo goed mogelijk scoort op de uitbetalingstabel. Een hogere opbrengst kan bijvoorbeeld behaald worden door met Pietrain-genetica te sturen op vleeskwaliteit, in plaats van om zoveel mogelijk kilo’s te produceren. Bij een goed management levert een ‘moeilijker’ varken vaak meer op. Soms levert duurder voer van betere kwaliteit uiteindelijk ook een hoger rendement op."

Waar staan de KDV en de Nederlandse varkenshouderij over 5 jaar?
"Ik verwacht niet dat de varkensbedrijven in Nederland nog veel groter worden. Groter worden levert vaak niet direct meer rendement op, omdat de factor arbeidsbesparing op een keer bereikt is. Waarschijnlijk gaan we in Nederland toe naar minder varkensbedrijven met meer locaties. Binnen de KDV is groei geen doel op zich. Ons doel is om betere afzetmarkten te bedienen. Zo kan KDV varkensvlees produceren van dieren met een antibioticavrij leven. Dit is van toegevoegde waarde voor de consument. Om dit te borgen, komt blockchain-technologie goed van pas. Persoonlijk streef ik ernaar om met hetzelfde aantal varkens meer te verdienen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Joop 4 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877068/meer-verdienen-met-gelijk-aantal-varkens][/url]
Het gaat met antibiotica-vrij precies als met Beter Leven Keurmerk: Kassa voor Retail en slachterij en de boer? ... die ploetert voort .....
bep 4 Januari 2018
Dit is de dood steek voor veel andere varkenshouders want hier gaat de provincie zich op richten en ik vindt dit nog niet zo collegiaal.
Peters 5 Januari 2018
Veel geweest op KDV bedrijven, deze onderscheiden zich niks van andere bedrijven. Dat hoeft ook niet, enkel de blabla is voldoende. Dat succes vertaalt zich door richting provincie welke deze blabla klakkeloos voor waar aanneemt en zonder problemen 3 miljoen aan Verhoeven doneert. Mooi lullen doet het beter dan poetsen.
hans 5 Januari 2018
varkens houden met veel subsidie gaat altijd wel
Joop 5 Januari 2018
@ Peters: Ik heb ook niet de indruk dat KDV bedrijven méér geld overhouden !! Maar dit is ook niet het geval bij ALLE andere concepten. Zo worden de varkenshouders lekker uitgebuit door de rest van de keten..... Het gaat helemaal nergens meer over ..... alleen maar controles en controles .... pfffff
Kees 16 Maart 2018
Weer heerlijk negatieve reacties op innovatieve ideen (en de uitvoering daarvan). Kunnen we niet als sector positief kijken tegen andere initiatieven die wellicht niet direct bij onszelf passen maar goed voor andere ondernemers zijn? Laten we stoppen met het afbranden en beginnen met verbinden en bruggen bouwen! Ja Hans krijgt een mooie pot subsidie, en ja Hans steekt daarvoor ook regelmatig zijn nek uit. Eerder heb ik met de heer Verhoeven in een bus gezeten waarop hij op zeer directe wijze de provincie aan sprak op het wijzigen van regels en afspraken waarbij hij voor de gehele sector sprak! Laten we niet vergeten dat we alle varkenshouders zijn en alle een boterham willen verdienen, binnen of buiten nieuwe of huidige concepten!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden