Inside: Varkensmarkt

Varkensprijs VS in één streep naar beneden

30 Maart 2018 - Wouter Baan

De varkensstapel in de Verenigde Staten dijt opnieuw verder uit, zo blijkt uit de maart-telling van het USDA. Vergeleken met de telling in 2017 is het aantal varkens gegroeid. Waar komt het aantal op uit, en wat doet dit met de varkensprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met de voorlaatste telling in december is de varkensstapel met 1% gekrompen. Toch zitten er voor het tweede kwartaal genoeg Amerikaanse varkens in de pijplijn, gezien het aantal biggen met 4% is toegenomen tot 32,3 miljoen. Het aantal fokzeugen noteert in 1 jaar tijd een groei van 2% tot 6,2 miljoen, waarvan circa de helft als drachtig genoteerd staat.

De fokzeugen in de VS worden daarbij ook steeds productiever; in de afgelopen 3 maanden was de gemiddelde worpgrootte 10.58 biggen (+2,3%). Dat is een record. Bijna de helft (47%) van de Amerikaanse varkensstapel is in handen van bedrijven (vaak integraties) met meer 5.000 varkens.

Hoe reageert varkensprijs?
De vraag is: hoe gaat de Amerikaanse varkensprijs de komende maanden reageren op het groeiende aanbod? Tot nu toe is de prijs in 2018 behoorlijk onderuit geschoten tot een schamele $1,07 per kilo (donderdag 29 maart). De kanttekening daarbij is dat de Amerikaanse varkensprijs in het eerste kwartaal wel vaker onder druk staat, en in het tweede kwartaal weer opklimt. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Sinds februari is de Amerikaanse varkensprijs flink afgewaardeerd. 

Vleesvoorraden omhoog 
Naast het varkensaanbod zijn ook de varkensvleesvoorraden met 8% toegenomen tot ruim 300.000 ton (afgelopen februari). Vooral de baconvoorraad klimt weer op uit een historisch diep dal. De groeiende vleesvoorraad, gecombineerd met de aanwas van varkens, maakt dat het licht voor een stijgende varkensprijs (nog) niet op groen staat.

Een mogelijke handelsoorlog met China, met een hoofdrol voor varkensvlees, kan bestempeld worden als een rampscenario.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden