Sectorprognose ABN Amro

Akkerbouwsector lijdt onder lage suikerprijs

4 April 2018 - Kimberly Bakker

De akkerbouwsector had vorig jaar te maken met lagere inkomsten, mede door de lage prijzen van suikerbieten en aardappelen. ABN Amro verwacht in haar sectorprognose dat ook dit jaar in het teken zal staan van een lage suikerprijs.

Dit jaar staat de suikerbietenteelt opnieuw in het teken van de lage suikerprijs; wereldwijd zorgen areaaluitbreiding en gunstige weersomstandigheden voor een hogere productie. De prijs op de termijnmarkten ligt in maart 20% tot 30% lager dan in dezelfde periode vorig jaar en de bank verwacht dat de prijs dit jaar onder druk blijft staan. Dit omdat het toenemende aanbod voor een overschot gaat zorgen. 

Minder zorgen
De lage suikerprijs betekent ook voor Nederlandse boeren een lagere prijs, maar die hoeven zich minder zorgen te maken dan hun concurrenten. Dit omdat er nog lopende contracten zijn uit 2017, toen de prijs hoger lag. Bovenal zijn Nederlandse boeren goed in staat om relatief veel suikerbieten per hectare te telen, waardoor de opbrengst per hectare hoger ligt dan in andere landen.

Prijs van suiker zal ook dit jaar onder druk blijven staan

Het merendeel van de akkerbouwproducten vindt zijn bestemming in Europa en voor uien is Afrika het belangrijkste continent (na Europa). Nu Senegal zijn grenzen gesloten heeft voor de import van verschillende producten (onder meer uien), verwacht de bank dat er in 2018 onzekerheid gaat ontstaan over de exportmogelijkheden naar het land. Dat maakt dat de afzetmarkt voor uien kleiner wordt en dat geeft druk op de prijzen.

Het weer is belangrijk
Ook de aardappelprijzen staan momenteel onder druk en daarbij blijft het weer de belangrijkste factor. Het groeiseizoen kan namelijk een oprengstverschil van 20% geven en is dus van grotere invloed dan eventuele areaaluitbreiding of een efficiëntere productie.

Datzelfde geldt voor tarwe. Wereldwijd staat de prijs van tarwe onder druk en boeren brengen het areaal terug, maar het is onvoldoende om de productie te laten afnemen. Voor 2019 verwacht ABN Amro dat het areaal voldoende is teruggebracht om de prijzen te laten stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden