Nationale Beeldbank

Nieuws Asbestverbod

Essent laat asbestdaken gratis saneren

13 December 2018 - Wouter Baan - 20 reacties

Nederland moet voor 2025 asbestvrij zijn. Het verwijderen van asbestdaken wordt gezien als een grote klus, gezien ons land nog altijd 80 miljoen vierkante meter telt. Energieleverancier Essent heeft besloten de boeren een handje te helpen met de asbestsanering.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in oktober besloten dat Nederland voor het einde van 2024 asbestvrij moet zijn; die beslissing betekent dat het verbod met 1 jaar is uitgesteld. Desalniettemin begint de tijd langzaam te dringen. Het vervangen van de asbestdaken is voor de veehouders en akkerbouwers vaak een dure aangelegenheid, die in de tonnen kan lopen.

Gratis saneren 
Essent gaat de boeren hierbij helpen door de saneringskosten (bij daken vanaf 800 vierkante meter) voor hun rekening te nemen. In ruil daarvoor worden zonnepanelen geplaatst, waarmee groene energie kan worden opgewekt. Het rendement daarop is voor Essent. Na 20 jaar draagt Essent de zonnepanelen over aan de eigenaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
hans 14 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880779/essent-laat-asbestdaken-gratis-saneren]Essent laat asbestdaken gratis saneren [/url]
Wanneer Essent het dak "schoon" zou opleveren na 20 jaar, leek me dit een geweldig aanbod. Alleen zou ik als veehouder nooit zonnepanelen op een dak van een veeschuur willen hebben.
jaap 14 December 2018
Dan moet je weer een nieuw dak, zitten der allemaal gaatjes in.
hans 14 December 2018
Liever gewoon een dak plaatsen, dan eerst een bak chemisch afval demonteren en afvoeren en dan alsnog .
schoenmakers1 15 December 2018
een ding is zeker, er is geen onbetrouwbare partner als de overheid, weet waar je mee in zee gaat
gerrit 15 December 2018
@ schoenmakers1, is Essent de overheid, en dus onbetrouwbaar??
Johan 15 December 2018
De dakconstructie moet het wel kunnen hebben. Over het algemeen zijn het oude schuren van de jaren 70 en 80. Als je nu besluit hieraan mee te doen moet je dezelfde schuur nog wel 25 á 30 jaar in gebruik houden... Het is fijn dat het asbest eraf gaat, maar dan in de toekomst?
bookeskook 15 December 2018
Nu de rommel eraf en over 20 jaar weer bedankt met afval. Dat is nog eens maatschappelijk verantwoord ondernemen van essent, de arme boertjes van de regen in de drup zetten! En het dan nog verkopen als waren ze weldoeners!
Realist 15 December 2018
kapitalismus; verdienen aan mensen die in de knel zitten. Uitstel van executie.
Gert 16 December 2018
Allemaal klaagzangers hier. Geen geld om de asbest te saneren en wel een beetje zeiken over een coulance aanbod. Wie nu nog een paar jaar de asbest laat liggen, kan beter gelijk faillissement aanvragen.
De teler 16 December 2018
Heb het geld wel maar gaat om principe. Dezelfde overheid schreef in haar bouwvergunning ooit dat er beslist asbest platen gebruikt moesten worden.
bookeskook 16 December 2018
Gert schreef:
Allemaal klaagzangers hier. Geen geld om de asbest te saneren en wel een beetje zeiken over een coulance aanbod. Wie nu nog een paar jaar de asbest laat liggen, kan beter gelijk faillissement aanvragen.
Ik klaag niet, mijn asbest is al lang verwijderd en mijn zonnepanelen zijn al lang betaald beste Gert. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag onderkennen en aan de kaak stellen als een bedrijf als essent misbruik maakt van de slechte finsnciele situatie van vele bedrijven. Dat is geen coulance, maar vieze koehandel waar die bedrijven weer slachtoffer van worden!
Realist 16 December 2018
Ik klaag ook niet; idem dito situatie als bij bookeskook. Feitelijke constatering dat het kapitaal het heerlijk vind om mensen die krap zitten nog de laatste stuivers uit de zakken schudden :D
plank 16 December 2018
Dat klopt, aan al die vormen van financieringen wordt enorm geld verdiend.
Boer2.0 16 December 2018
Rendement op zonnepanelen is momenteel veel te laag.
Welke ondernemer gaat z’n geld 15 jaar vastleggen voor ca 2 tot 2,5%.

Huidige SDE op daken is gewoon veel te laag. Denk dat de overheid hier beter nog eens naar kan gaan kijken.

Al die zonneparken op landbouwgrond moet een landbouwer toch niet willen. En molens is onderhand zoveel weerstand voor.

Eerst de daken maar eens vol leggen met een leuk rendement voor de boer, en niet alles aan de grote partijen zoals Essent, Groenleven (baywa) laten toekomen.
Gert 16 December 2018
Rendement is prima. Heb er duizenden op inmiddels asbestvrije daken liggen. Netto 30.000 euro per jaar.
flip fluitketel 16 December 2018
Nu is er een zogenaamd asbest probleem op te lossen, over 25 jaar gaan we veel kosten maken om de zonnepanelen die op dit moment gelegd worden en die er al jaren liggen op te ruimen. De windmolens idem dito, zie o.a. Flevoland. Goede windmolens ruimen ze op als oud ijzer want hergebruik is maar zeer beperkt mogelijk, nieuwe worden er weer geplaatst. Met andere woorden; de duurzame energie is net zo goed niet duurzaam. De enige oplossing om schone energie naar de toekomst op te wekken is kernenergie. Wanneer de tsunami in Japan er niet was geweest waren we inmiddels aan het bouwen gegaan, in Japan is maar 1 persoon gestorven aan de straling van de getroffen kernreactor. Duitsland heeft in dezelfde tijd de stekker uit kernenergie gehaald.
In ons land is zolang er te salderen is een positief verhaal aan zonnepanelen te draaien. Op het moment dat de overheid ermee stopt of het gefaseerd gaat afbouwen moeten de mensen met panelen massaal aan de accu, zodra de accu is afbetaald leveren de panelen niets meer op. Kortom naar de toekomst toe is de enige zekerheid dat de de burger en ondernemer zich blauw gaat betalen aan de energievoorziening.
Essent zal maar een deel van je asbest opruimen, de delen waar geen zonnepanelen op komen zullen voor de boer zelf blijven. De eventuele stroomverzwaring zal hier nog bij komen, tevens de al gememoreerde opruimkosten zijn in de toekomst voor de ondernemer zelf, en reken er maar op dat dit als zeer gevaarlijk afval bestempeld zal gaan worden.

Als het verhaal te mooi is om waar te zijn.... is dit meestal ook zo...
Windboer 16 December 2018
Een molen heeft 7 jaar nodig om de energie op te wekken die het produceren en bouwen gekost heeft.
Of dit dan milieu vriendelijk is????

Beste Gert,

Gefeliciteerd, met 30000 netto per jaar heb jij een van de grootste zonnedaken van het land.
Vraag mij wel af wat voor aansluiting daar wel niet bij hoort?
Of vergeet je een paar dingen zoals onderhoud en afschrijving per ongeluk mee te nemen
willem 16 December 2018
Essent betaalt alleen het saneren van het asbestdak.
Dat is 9 euro/meter.
Het nieuwe dak moet je zelf leggen en daar legt Essent de panelen op.
Dus voor 9 euro/meter ga je je voor 20 jaar vastleggen.
Gert 17 December 2018
Met de SDE kun je goeddeels de installatie betalen. Je moet dit echter wel voorfinancieren, dat gaat goed met een groenfinanciering en met 1 procent rente. Naast Rabo ook denken aan ASN en Triodosbank. Door oostwest ligging en gedeeltelijke teruglevering is het netto rendement 30.000 euro bij 3000 panelen. Wel goed rekenen en op meer plekken offertes opvragen.
Opaal 19 December 2018
Hoor steeds vaker dat de panelen er al op liggen maar het asbest nog gesaneerd moet worden, en dan bedoel ik de panelen op een andere loods. Bij mij lopen ze nu ook te lobyen .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden