Shutterstock

Nieuws Chinese varkensmarkt

Leidt Chinees Nieuwjaar tot meer uitbraken van AVP?

11 Januari 2019 - Tim Roetman

Op dinsdag 5 februari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd, een feestdag waarop normaliter ook veel (varkens)vlees wordt geconsumeerd. Zorgt dit voor nog meer uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP)?

Dirk Pfeiffer, een professor op het gebied van dierenmedicijnen, verwacht dat het Chinese Nieuwjaar voor nog meer uitbraken van Afrikaanse varkenspest kan zorgen. Dit omdat er dan veel handel wordt gedaan in (varkens)vlees.

De professor verwacht dat de extra handel in varkensvlees het risico op de verspreiding van Afrikaanse varkenspest vergroot, zo meldt hij aan The Telegraph. "Het Chinees Nieuwjaar draait voor het grootste gedeelte om eten met familieleden. Gezien er op de feestdag veel varkensvlees wordt gegeten, zal er in het land veel vlees vervoerd worden. Hierdoor kan het virus zich extra snel verplaatsen."

De dierziekte verspreid zich al snel. Sinds de eerste uitbraak in augustus zijn er al meer dan 100 uitbraken gerapporteerd (verspreid door het hele land). De verwachting van Pfeiffer is dat dit tijdens het Chinese Nieuwjaar flink kan oplopen. 

Grote daling in winst
Ook diverse varkensbedrijven merken de effecten van de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest; zo heeft Wens Foodstuff Group Co Ltd. 40% minder winst gedraaid. Ook Muyuan Foods Co. Ltd. heeft en forse winstdaling ervaren. Naast Afrikaanse varkenspest, speelde ook de lage vleesprijs in de eerste helft van het jaar een grote rol in de dalende winst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden