Berg Fourage

Aangeboden door Berg Fourage

Het effect van voldoende ligtijd

20 September 2019

Bij het verhogen van de productie wordt met name gefocust op het verbeteren van het rantsoen. De diergezondheid, maar ook de ligtijd, spelen echter eveneens een essentiële rol in de optimalisatie van de melkproductie.

Uit onderzoek blijkt dat ieder uur ligtijd zorgt voor 1 extra liter melk, per koe, per dag. Een tekort aan ligtijd staat in verband met klauwproblemen. Aangezien 4 op de 5 koeien tijdens hun werkzame leven klauwproblemen krijgen, is dit een relevant probleem. De oorzaken kunnen met voeding te maken hebben, maar zijn ook vaak gerelateerd aan de stalinrichting en hygiëne. 

De oplossingen om de hygiëne in de stal te verbeteren, liggen dichterbij dan u denkt. Een van de belangrijkste methoden voor goede stalhygiëne is vochtreductie. En een cruciale rol in de vochtreductie is de keuze voor het juiste stalstrooisel. De keuze moet echter ook goed afgestemd worden op het soort box.

Rubberen matten
In de praktijk zien wij dat de koeien die op matten liggen regelmatig melk uitlekken. De zuurtegraad van deze melk, gecombineerd met opspattende urine, creëren een broeinest van bacteriën. Die bacteriën moeten worden geneutraliseerd. Dit is de reden dat er steeds meer stalstrooisels worden opgemengd met kalk.

De neutraliserende werking van kalk verhoogt namelijk de hygiëne. Hier komt bij dat kalk een drogende werking heeft. Dit verhoogt de hygiëne in de stal en schept daarmee de voorwaarde voor een hogere melkproductie.

Diepstrooiselboxen
Veel stallen zijn uitgevoerd met matten, al is de trend is dat steeds meer boeren kiezen voor diepstrooiselboxen. Dit omdat de diepstrooiselboxen een positief effect hebben op de vochtreductie en het koe-comfort. Dit effect wordt daarnaast versterkt door een stalstrooisel te kiezen dat een goed en droog ligbed vormt in de box. Dit stimuleert de ligtijd van de koe en verhoogt daarmee de melkproductie.

Het strooien van de kalk heeft een neutraliserende werking op bacteriën. Het geeft echter ook meerwaarde in de mest. Op de meeste bedrijven is kalk op het land strooien niet meer nodig, omdat een kalkmengsel wordt gestrooid in de boxen. Een veel gehoorde opmerking is dat kalk reageert met mest, waardoor stikstofverlies optreed. Dit geldt echter niet voor de kalk op carbonaatbasis. Door stro of vlas op te mengen met deze kalk voorkomt u niet alleen dit probleem, maar wordt de organische stof in de mest verhoogt.

Wilt u uw de hygiëne in de stal verbeteren en de ligtijd van uw koeien verhogen? Neem dan contact op met Berg Fourage voor een vrijblijvend advies.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden