Shutterstock

Inside Varkens

De varkensmarkt is opeens loeiheet

15 Maart 2019 - Wouter Baan

De varkensprijzen zijn aan een opmars begonnen waarvan het einde waarschijnlijk nog lang niet in zicht is. De stemming op de markt is namelijk volledig omgeslagen in het voordeel van de vleesvarkenshouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week schreven we al dat er meer zicht is op hogere varkensprijzen en dat komt deze week duidelijk tot uiting in de noteringen. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) steeg met €0,03 tot €1,43 per kilo en die beweging werd stilzwijgend gevolgd door de grote slachterijen. De Internetbeurs ging daar vrijdag 15 maart nog eens 'dunnetjes' overheen: de notering pluste maar liefst met €0,07 tot €1,54 per kilo. Deze uitslag suggereert verdere verhogingen.

Het is inmiddels geen publiek geheim dat de vraag op de vleesmarkt is losgebarsten. Deze ontwikkeling legt het krappe Duitse varkensaanbod direct bloot. De vleesmarkt is in mum van tijd veranderd van een aanbodmarkt in een vraagmarkt. Er is goede vraag naar Europese vleesonderdelen, maar de stemming wordt vooral gecreëerd door wilde vraag uit China.

Waartoe leidt AVP?
Dat dit zou gebeuren, was al langer de verwachting. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het land gingen de Chinese varkenshouders aanvankelijk massaal varkens aanbieden; dat leidde tot een overaanbod. Inmiddels zijn we een mestronde verder en begint het Chinese aanbod op te drogen. Analisten in China gaan zelfs uit van een productiedaling van meer dan 20%. Dat wijst op een ongelofelijke krimp, gezien China jaarlijks 700 miljoen varkens slacht.

Wat dit in de komende maanden voor de Europese (en de Amerikaanse) exporteurs gaat betekenen, is (nog) niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat varkenshouders aan het langste eind trekken; temeer omdat het aanbod in Noordwest-Europa krap is, door geslonken varkensaantallen in Duitsland en Nederland.

Duitse slachterijen komen tekort
Nu China duidelijk aan de markt is gekomen, sturen slachterijen aan op volle slachthaken. China stelt volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) de eis dat exporteurs alleen varkensvlees mogen exporteren van dieren die in eigen land zijn gehouden. Dit houdt in dat Duitse slachterijen alleen van origine Duitse varkens naar China mogen uitleveren. Voor Nederlandse slachterijen geldt hetzelfde principe, alleen dan met Nederlandse varkens.

Op dit punt wringt voor veel Duitsers de schoen, want zij importeren wekelijks 25.000 tot 50.000 levende vleesvarkens vanuit Nederland. Met deze aanvoer kunnen zij alleen niet de Chinese vraag invullen. Gezien de slachtcijfers wekelijks blijven steken onder de 950.000 stuks, komen zij varkens tekort. Nederlandse slachterijen verwerken overwegend varkens uit eigen land; het probleem doet zich hier dus niet voor.

DCA Beursprijs 2.0 haakt aan 
Hoewel het voorjaar nog moet loskomen, is de varkensmarkt al loeiheet. Bij DCA-Markets opteren handelaren daarom voor grote verhogingen. De DCA Beursprijs 2.0 haakt aan op de mutaties in Duitsland en stijgt met €0,05 tot €1,37 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens plust €0,04 tot €1,10 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden