Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs 2.0 last adempauze in

19 April 2019 - Wouter Baan

De opwaartse lijn op de varkensmarkt wordt nu onderbroken door het lange Paasweekend. Dit neemt niet weg dat de ondertoon op de varkensmarkt goed is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de Paasdagen voor de boeg, is het een goed moment om een tussentijdse balans op te maken. In de eerste maanden van dit jaar is de DCA Beursprijs 2.0 met €0,37 gestegen naar €1,68 per kilo. Daarmee staat de notering ruim boven het niveau van 1 jaar geleden, maar nog wel €0,03 onder het niveau van dezelfde week van 2017. De DCA Beursprijs 2.0 steeg toen door tot €1,76 in de maand juli, al waren de verwachtingen in dat jaar vooraf nog hoger gespannen.

Uitval slachtdagen
Door de uitval van diverse slachtdagen is het varkensaanbod momenteel redelijk in lijn met de vraag van slachterijen. De grote vraag is hoe dat zal zijn wanneer de gebroken weken passé zijn. Kort na Pasen wordt in veel Europese landen weer een feestdag (1 mei, Dag van de Arbeid) gevierd, waarmee er opnieuw 1 slachtdag uitvalt. Daardoor kunnen de prijzen de komende weken waarschijnlijk even uitblazen en krijgen vleesverwerkers de tijd om zich te herpakken.

De ondertoon op de varkensmarkt is nog steeds goed. De verwachting is dat de opwaartse lijn kan worden hervat wanneer het aanbod krapper wordt. De vraag naar vlees is namelijk nog steeds van kracht. Door de uitval van de slachtdagen komt er minder vlees beschikbaar, en bovendien waren de voorraden al krap. Daarbij neemt in Europa, vanwege het mooie weer, de vraag naar vlees weer toe. Naast de Chinese vraag, begint nu ook de binnenlandse consumptie de varkensprijzen te prikkelen.

Beursprijs vlakt af
Al met al is er op de markt geen vuiltje aan de lucht. De onderbreking van de stijgende lijn wordt waarschijnlijk een adempauze, zo is de verwachting in de markt. Voor volgende week vlakt de DCA Beursprijs 2.0 af op €1,65 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert stabiel op €1,34 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden