Shutterstock

Nieuws Dierenactivisme

Bezetting varkensbedrijf in Boxtel beëindigd

13 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness - 28 reacties

In het Zuid-Brabantse Boxtel zijn dierenactivisten maandag 13 mei een varkensstal binnengedrongen. Ruim 100 personen van de actiegroep 'Activism On The Road' hebben de stal sinds het middaguur bezet gehouden. Om 22:00 uur hebben de politie en Mobiele Eenheid (ME) de activisten uit de stal gehaald en afgevoerd.

De politie heeft enkele tientallen actievoerders gearresteerd; zij wilden het terrein niet verlaten of wilden zich niet legitimeren. De actievoerders die hun identiteitsbewijs wel hebben getoond, zijn niet aangehouden. De boeren die met trekkers (voor een tegenprotest) naar het varkensbedrijf waren gekomen, zijn rond 22:00 uur vertrokken. Daarmee kwam er tevens een einde aan de 10 uur durende bezetting.

In een persverklaring laat de politie weten bewust niet eerder te hebben ingegrepen, omdat er gezocht werd naar een voor iedereen aanvaardbare oplossing. "Zonder dat het welzijn van de boer, de dieren en de activisten in het gevaar komt", zo luidt de verklaring. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangekondigd alle demonstranten te gaan vervolgen.

Boeren kwam massaal in protest tegen de activisten; zo reisden tientallen boeren af naar de stal in Boxtel om de gedupeerde boer te steunen en om extra druk te zetten op de activisten. Op Twitter is onder meer te zien dat de auto's van de activisten op de kop zijn gerold. Ook waren er een aantal ludieke acties, zo werd bij de stal volop gebarbecued.

Felle kritiek
Op Twitter uiten verschillende personen felle kritiek op de stalinbraak. Zo noemt Kamerlid Jaco Geurts (CDA) het volstrekt ontoelaatbaar. Ook Linda Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), neemt dergelijke bewoordingen in de mond en spreekt eveneens van een respectloze actie. Onder #Boxtel voeren de dierenactivisten, de boeren en de burgers een felle discussie met elkaar.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) keurt de actie via haar social media ook af: "Dit is een van de bedrijven die ons voorziet in ons dagelijkse voedsel. Dat moeten zij kunnen doen zónder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden. Dit is onacceptabel."

'Gevaar voor volksgezondheid'
Wim Bens, de voorzitter van ZLTO, laakt de actie en noemt het een gevaar voor de volksgezondheid. Volgens hem veroorzaken de stalinbraken grote ongerustheid bij de leden-varkenshouders van de belangenorganisatie. Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland, zegt tegen De Telegraaf het onacceptabel te vinden dat de politie niet snel en adequaat opgetreden heeft tegen het stalterreur. "En dan gaat de politie onderhandelen? Dat is de wereld op zijn kop!", foetert Calon.

De land- en tuinbouworganisatie meent dat de actievoerders geen enkel recht hebben om zich ongevraagd de toegang te verschaffen tot stallen. Bovendien bestaat het risico dat ze allerlei ziekten meeslepen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
Gaston 13 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882451/dierenactivisten-bezetten-brabantse-varkensstal]Dierenactivisten bezetten Brabantse varkensstal[/url]
Allemaal betaalde nietsnutten met o.a geld van de kotscodeloterij
petatje 13 Mei 2019
Dit is geen activisme, door hun manier van optreden is dit eerder terrorisme.
Ae 13 Mei 2019
Mooi gaan stemmen op fvd.. Dan komt allemaal goed met die Paul clitoris.
Berry 13 Mei 2019
Met dank aan de postcodeloterij....
Zij sponseren dit soort clubjes.
Marco 13 Mei 2019
Als sector hard maken, en het licht uit die activisten hun ogen slaan!
Jan10 13 Mei 2019
Activisten uit vele landen. Lekker dan als hier dadelijk als eerste AVP uitbreekt weet je waar je zijn moet.
graanteler 13 Mei 2019
ze moeten opsluiten zulken!
Hard werkende mensen het leven zuur maken omdat ze zelf het lef niet hebben om een beest dood te maken om heerlijk stukje vlees te kunnen eten.
Dit zijn pas echt de sjompen van de maatschappij!
Abonnee
varkenshouder 13 Mei 2019
Graag van alle bezetters hun woonlocatie. Kunnen wij ze ook eens persoonlijk onverwachts een bezoekje brengen met een groep. Kijken hoe hun leefomstandigheden zijn.
Abonnee
aaboer 13 Mei 2019
Dan is het inbreuk op de privacy !
hp 13 Mei 2019
geraffineerd fileren deze groep, welke bestuurder is nu in staat de rust te bewaren en kan dit door een slimme handomdraai zulke ongeëvenaarde consequenties geven waardoor heel nederland deze mensen uitkotst.. met zijn allen een potje maken voor de best mogelijke advocaat om deze familie te helpen?
Elisabeth 13 Mei 2019
Die actievoerders hebben gewoon gelijk. De bio-industrie is niet meer van deze tijd en respectloos naar dieren en natuur.
petatje 13 Mei 2019
Geesje Rotgers van Staf is woordvoerder voor de dierenhouder. Steun ook stichting agrifacts, die zijn er tenminste.
ae 13 Mei 2019
Elisabeth.. Met een dikke SUV komen ze aktie voeren. ( De eerste ligt al in de sloot!!!) Zelfs sommige hebben een vliegticket gekocht om in Boxtel te komen. En de komende vakantie gaan weer terug naar de heerlijk warme oorden om te genieten van de prachtige natuur en koraalriffen. . En stelletje egoïsten eerste klas.!!!!!

FJ d K 13 Mei 2019
Die waardeloze agenten zijn weer aan het pappen en nathouden, daar hoef je niets van te verwachten. Het is toch niet normaal dat zulk uitschot hier dde dienst komt uitmaken.
Abonnee
Kjol 13 Mei 2019
Ga in de supermarkt opstand veroorzaken en trek de schappen met vlees leeg en gooi het op straat ipv bij een boer de boel op stelten zetten. Slappelingen.
vanplateringen 13 Mei 2019
Zielig landje is dit, zeg ik al jaren, 100 man verpest de Sinterklaas traditie en wij Nederlanders staan erbij en kijken erna. Lafbekken zijn de meeste onder ons, we laten alles maar gebeuren, nu idem dito. Folkert van de Graaf had allang gelyncht moeten worden , maar niemand heeft de ballen. Altijd maar bang.......
Jos van Vonderen 14 Mei 2019
vanplateringen ik weet dat je niet vanplateringen heet omdat je de vlaamse tongval ontbreekt.

Nog een trol spelen ook?
Hoe diep kun je zinken?
Lizzy 14 Mei 2019
Bekijk het even vanuit beide perspectieven, deze actie was niet persoonlijk naar de boer, er is niemand uitgescholden, aangeraakt, geen belangen stuk gemaakt door de activisten. Zij willen alleen beelden maken wat de overheid verbergt. In tegen stelling tot de boeren die gescholden hebben, doodsbedrijginen sturen en auto's beschadigd hebben. Wie is hier nou de savage? De enige eis was de bijna stervende en gewonden babies te laten verzorgen. Ook gezien dat erachter gewoon biggetjes bij het grof vuil gedumpt zijn, dood omdat ze niet bij de moeder kunnen?? Als alles zo goed geregeld is in de dieren welzijn waarom word alles zo goed verborgen voor ons? Ik snap heel goed dat voor veel Nederlanders dit heel normaal is, geweld voor eigen baat. Maar verplaats je even in andere culturen/ levensstijlen.. ik ben pro protest, non violent ofcourse. Ik ben toevallig vegan, mijn partner niet en ieder maakt zn eigen keuzes. Maar ik vind zeker dat het publiek mag weten wat er in zulke stallen en slachthuizen gebeurd achter de deuren. Dat zou een recht moeten zijn. Zijn trouwens de vandalistische boeren ook opgepakt? Dat is namelijk ook een wet overtredig. Wel ff eerlijk zijn dan :-)
marco 14 Mei 2019
Lizzy. Paar maanden terug was green peace op Facebook zeer negatief bezig over dieren op boerderijen. jullie vermenselijken jullie huisdieren. Dat mag van mij maar ik heb daar mijn bedenkingen bij. We hebben green peace uitgenodigd om in onze kippen stallen te komen kijken. Maar waarom doen ze dat niet??? ik denk omdat ze daarmee niet in de media komen.
Bob 14 Mei 2019
Zij hebben vaak een hond of kat die maar 2x/dag (even)buiten komt,op de boerderij is dat wel anders.
Is dat geen dierenmishandeling?
Farmer 14 Mei 2019
@Lizzy: probeer dit eens in China en we horen je niet meer.
De boeren zijn veel te braaf geweest. jammer dat ze er geen in de worst gedraaid hebben.
Abonnee
roy 14 Mei 2019
hoe durf je over die boeren te beginnen? ze hebben zich nog heel netjes gedragen. Die mensen hebben de slachting van al die varkens nu op hun geweten. Ziektes verspreiden en nog brand stichten ook. Tuig en totaal geen recht van spreken als je zulke acties aan de hand haalt.
Willem 14 Mei 2019
Beste Lizzy Stel dat er 150 mensen de deur van jouw flatje hadden geforceerd om jouw te beschuldigen van kinder mishandeling. Dan had je gezegt van moet dat nou? Jullie hadden ook gewoon aan kunnen bellen. Als jullie die boer verdenken van illegale praktijken kun je de NVWA inschakelen. Als je je netjes gedragen had had je mischien ook een rondleiding kunnen krijgen van de boer zelf. Niet met zijn honderdvijftigen maar een handje vol. Eerst netjes onder de pomp en schone bedrijfs kleding aantrekken uiteraard. Dit is een van de meest onbeschofte vertoningen die ik ooit heb gezien. In de States en Canada had zo'n actie je leven kunnen kosten. Ik moet zeggen trouwens dat de stal er netjes bij lag en die varkens er heel goed uit zagen.
LoekT 14 Mei 2019
De kwetsbaarste schakel in de keten (de varkenshouder) vangt weer de klappen op voor de rest van de keten, die leunen al geld tellend lekker achterover wachten tot dat dit weer overgewaaid is.
zeug12 14 Mei 2019
Er komen weer verkiezingen aan dus de PVDD heeft hun stemvee weer gemobiliseerd om stemmen te trekken over de rug van de varkenshouders en hun dieren. En dat allemaal zodat 'de dierenvrienden' hun baantje met een dik salaris kunnen behouden. Dit is de ergste vorm van parasiteren.
Brandstichting, stallen bezetten, bedreiging, varkens laten stikken door ventilatiesystemen uit te schakelen.....waar gaat dit eindigen??!!???
Ik ben blij dat de varkenshouders, ondanks alles wat ze mee moeten maken, zich WEL netjes gedragen.
Snuffel 14 Mei 2019
Ja loekT,het zijn ook niet voor niets "de mee vreters".
Ron 15 Mei 2019
Die ester ouwehand is een seriemoordenaar .zij is de aanstichter van dit alles
Abonnee
boer biet 16 Mei 2019
Die woordvoerder van meat te victims, heeft z`n naam ook niet mee

LOOGMAN, z`n naam doet al vermoeden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden