Shutterstock

Inside Varkens

Krap varkensaanbod aan vooravond hittegolf

19 Juli 2019 - Wouter Baan

Het aanbod slachtrijpe varkens in Noordwest-Europa is erg krap. Met een bloedhete zomerweek voor de boeg ligt bovendien groeivertraging op de loer. Wat betekent dit voor de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de varkensprijzen deze week nog geen bodem hebben gevonden, ligt de ondergrens wel binnen handbereik. De Duitse varkensprijs (VEZG) moest afgelopen woensdag nog eens €0,03 inleveren tot €1,74 per kilo. Naderhand zakte de Internetbeurs op vrijdag niet verder weg. Dit wijst erop dat de druk van de ketel is.

Ondertussen maakt een positief sentiment zich zelfs weer meester van de markt. Het varkensaanbod in Noordwest-Europa is namelijk erg krap. In Duitsland is dat praktisch het hele jaar al het geval en dat blijft (op basis van de telling in mei) voorlopig ook zo. In Nederland waren vraag en aanbod in de afgelopen maanden redelijk in balans, maar ook hier begint de krapte zich af te tekenen.    

Weinig slachtrijpe varkens
Handelaren zeggen dat er weinig slachtrijpe varkens voorhanden zijn. Een week met tropische temperaturen in het vooruitzicht, maakt het aanbod er bovendien niet ruimer op. Het krappe aanbod komt overeen met de dalende slachtcijfers. In de afgelopen 3 weken kwam het slachtcijfer niet meer boven de grens van 300.000 varkens uit, die in de weken daarvoor wel telkens werd overschreden. 

Ook de slachtgewichten dalen, al lag het gemiddelde slachtgewicht in de afgelopen week (96,20 kilo) nog altijd bijna een kilo boven het niveau van vorig jaar. Slachterijen schakelen deze weken, vanwege de vakantieperiode, wel wat terug in tempo. Dit camoufleert het krappe varkensaanbod.

De vakantieperiode brengt ook een zwakke Europese vraag naar vlees met zich mee. Daarbij wordt de vleesafzet buiten Europa verstoord door Duits- en Canadees varkensvlees. Duitsland mag tijdelijk niet exporteren naar de Filipijnen, terwijl Canadees varkensvlees wordt geweigerd door China. Daardoor proberen deze landen alternatieve afzetkanalen aan te boren. 

Stabiele varkensprijs in het verschiet
Al met al is een stabiele varkensprijs het meest waarschijnlijk in de komende weken. Gedurende de vakantieperiode lijkt een verhoging niet haalbaar. Het krappe varkensaanbod kan worden beschouwd als een positieve uitgangssituatie voor later dit jaar.

Na een forse verlaging in de afgelopen week (inclusief een correctie van niet opgevolgde verhogingen door slachterijen in de weken daarvoor) blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,63 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,31 per kilo.  

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden