Shutterstock

Nieuws Stikstofprobleem

VNO-NCW: 'Halvering veestapel is geen oplossing'

11 September 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zien niets in het plan van D66 om de pluimvee- en varkensstapel van Nederland te halveren als oplossing voor het ontstane stikstofprobleem in Nederland.

Doordat de Raad van State eind mei een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft gezet, staan tal van bouwprojecten op losse schroeven. VNO-NCW en MKB Nederland spreken van een impasse, maar een halvering van de pluimvee- en varkensstapel, zoals eerder deze week uit monde van Tjeerd de Groot (D66) is geopteerd, is volgens de partijen geen optie.

10 puntenplan
Beide organisaties hebben gezamenlijk een zogenaamd '10-puntenplan' naar buiten gebracht, om zodoende het stikstofprobleem het hoofd te bieden. Zij stellen voor om de projecten vrij te stellen die alleen tijdens de aanleg en bouw met stikstofuitstoot gepaard gaan.

Ook moet de drempel voor het verlenen van de vergunning omhoog naar 1 mol per hectare per jaar. Daardoor zou volgens hen circa 80% van de projecten door kunnen gaan. Op de lange termijn pleiten beide partijen voor een integraal natuurbeleid, waarbij er geen eenzijdige focus is op stikstof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
petatje 11 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883957/vno-ncw-halvering-veestapel-is-geen-oplossing]VNO-NCW: 'Halvering veestapel is geen oplossing'[/url]
Normale meedenkreactie. Beter als de kortzichtigheid van dhr De Groot van D66 die samen met zn groene vrienden erachter kwam dat ze in hun eigen mes gevallen waren.
Akkerbouw2.0 12 September 2019
Veel zaken op slot door de discussie omtrent stikstof. Bedrijven en infrastructuur stilgelegd. Veestapel halveren!!! Ohoh niet best zo in ons Nederland.

Voor de formule 1 in Zandvoort gaan wel alle voorbereidingen door zoals het treinspoor enz.
Denk dat deze bouwprojecten ook stikstof veroorzaken om over de races en trainingen maar op te houden. Maar ja hier staat een afgezant vangnet koninklijk huis aan het roer. Waar wij misschien z’n meubels ook wel weer betalen met z’n allen.
vanplateringen 12 September 2019
Akkerbouw, niet misschien, zeker. Iets met luxe paarden en werkpaarden.
kalf 12 September 2019
oohw en de uitbreiding van Schiphol dan,Waarom is dat niet op slot.
info 12 September 2019
Wanneer laten ze ons boeren eens met rust en al die huizen die erbij moeten komen voor mensen die de burgers op de wereld hebben gezet , ga ze maar in het buitenland bouwen Nederland is gewoon vol als een boer veel grond wil gaat hij ook naar een ander land waar meer ruimte beschikbaar is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden