Shutterstock

Nieuws VAB-locaties

Brabant vult subsidiepot voor stoppers aan

14 September 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

De provincie Noord-Brabant stelt €400.000 beschikbaar voor VABimpuls. Dat is het potje dat de stoppende (en de gestopte veehouders) kunnen aanboren om advies in te winnen hoe om te gaan met de vrijkomende agrarische bebouwing, de zogeheten VAB-locaties.

In een eerder stadium was al €250.000 verstrekt, maar dat geld is op. "Het herbestemmen van de VAB-locaties is een uitdagend project en daarom heeft de provincie besloten nog eens €400.000 beschikbaar te stellen", zo laat Peer Verkuilen, de projectleider van VABimpuls, weten.

500 stoppersaanvragen
Via vouchers kunnen veehouders dit bedrag besteden bij onafhankelijke adviseurs voor ondersteuning en begeleiding in het 'VAB-traject'. Het geld is waarschijnlijk goed om zo'n 100 veehouders van informatie te voorzien. Tot 9 december hebben veehouders de tijd om zich aan het 'loket' te melden.

Uit onderzoek van Alterra blijkt dat tot 2030 circa 4.500 boerenbedrijven stoppen, goed voor 8,6 miljoen m2 agrarische bebouwing. Veel daarvan liggen in Noord-Brabant. De provincie heeft circa 500 stoppersaanvragen ontvangen, waarvan er momenteel nog zo'n 400 in behandeling zijn. Dit betekent volgens Verkuilen dat slechts een beperkt deel voor VABimpuls in aanmerking komt.

Stalderen loopt iets beter
Een mogelijkheid voor stoppers in deze provincie is stalderen. Dit houdt in een stopper stalmeters overhevelt naar een blijver die wil groeien. Voor iedere 100 m2 nieuwe stal moet (binnen hetzelfde gebied) 110 m2 aan stallen worden gesaneerd.

Door de complexiteit kwam dit traject echter langzaam op gang. Volgens Verkuilen loopt het nu iets beter, maar is stalderen waarschijnlijk maar in een beperkt aantal situaties een oplossing. Een andere oplossing is het herbestemmen van een 'stoppersschuur', bijvoorbeeld voor caravanopslag of andere activiteiten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
dirk 14 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883967/brabant-vult-subsidiepot-voor-stoppers-aan]Brabant vult subsidiepot voor stoppers aan[/url]
Vult het potje aan voor adviesbureau's had de kop moeten zijn. Verwacht niets maar dan ook helemaal niets van al dat gezever aan de keukentafels. Ze zitten er echt niet voor jou.
Frans 15 September 2019
Eens Dirk. Nu nog de rouwbegeleider en uitvaartondernemer subsidiëren en de opzet is geslaagd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden