Shutterstock

Nieuws Asbest

Sanering asbestdaken geen stap verder

24 Februari 2020 - Niels van der Boom - 2 reacties

Samen met gemeentes, woningcoöperaties en huiseigenaren keert LTO Nederland het asbestdakenconvenant van minister Stientje van Veldhoven de rug toe. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van eigen onderzoek. Met weinig draagvlak voor verdere aanpak van sanering loopt het opnieuw vertraging op.

Op 2 maart is het de bedoeling dat alle betrokken partijen een convenant tekenen voor versnelde aanpak van de asbestproblematiek. Deze samenwerkingsverklaring staat nu op losse schroeven. Trouw vroeg de betrokkenen naar hun bereidheid om te tekenen. Onder andere LTO toont zich weinig bereid. Het ministerie van wonen en milieu bevestigt de conclusies van Trouw.

LTO niet geraadpleegd
“Bij het opstellen van de samenwerkingsverklaring is LTO niet geraadpleegd”, laat Alfred Jansen van LTO weten aan de krant. Hij is portefeuillehouder pacht en veiligheid. “Dat is bijzonder, omdat de grootste taak bij de agrarische sector ligt.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), woningcorporatiekoepel Aedes, Vereniging Eigen Huis (VEH) en Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen weigeren allemaal om hun handtekening onder het document te zetten. De organisaties zijn het erover eens dat asbest gesaneerd moet worden. Echter, het grootste pijnpunt is dat dakeigenaren grotendeels voor de kosten opdraaien. Vanuit het ministerie is er onvoldoende financiële ondersteuning. De minister zegt wel dat eigenaren tijdelijk geld kunnen lenen, maar noemt hiervoor geen voorwaarden.

Weinig voorstanders
De Eerste Kamer verwierp vorig jaar al een verbod op asbestdaken (per 2028) die minister Van Veldhoven had ingediend. De rekening zou namelijk hoofdzakelijk bij woning- en dakeigenaren terechtkomen. Slechts enkele provincies en gemeenten ondersteunen het convenant, samen met de bouw- en asbestverwijderingsbranche. Zij plaatsen 2 maart wel hun handtekening.

Het wordt de minister verweten dat er geen visie is en geen ruimte voor innovatie, zoals goedkopere technieken voor het saneren. De branche houdt dit volgens de belangenbehartigers tegen. VEH is bang dat het ministerie straks communiceert dat het probleem is opgelost, terwijl in werkelijkheid niets is geregeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ans 24 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885973/sanering-asbestdaken-geen-stap-verder]Sanering asbestdaken geen stap verder[/url]
Gelukkig LTO niet uitgenodigd. Anders was er al getekend
???!!! 24 Februari 2020
Bij mijn weten is het Landbouw Collectief belangrijk en de rol van LTO beperkt tot geschiedenisboeken.

Vroeger, toen we nog niet beter wisten....
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden