Shutterstock

Inside Varkens

Deense varkensprijs zet opwaartse trend door

13 November 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijs van Denemarken zet de opwaartse trend deze week verder door, zo toont de nieuwe prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN aan. Zowel in Nederland als in Duitsland beweegt de prijs inmiddels weer zijwaarts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Denemarken zet de varkensprijs het opwaartse traject door, want deze stijgt met €0,054 tot €1,950 per kilo. Daardoor blijft het land ruimschoots bovenaan in de prijsvergelijking van ISN staan. De belangenbehartiger in Duitsland meldt daarbij echter wel dat de meest recente prijsstijging met name een correctie betreft. Over de afgelopen 6 weken is de Deense prijs met ruim €0,21 per kilo gestegen. Overigens is de verwachting van AgE dat de varkensprijs in het land nu een stabiele periode tegemoet gaat.

België stijgt, Frankrijk daalt
De varkensprijs in België heeft na weken van stabilisatie weer een klein stapje omhoog gedaan. De prijs stijgt deze week met €0,012 tot €1,667 per kilo. Daarmee staat de Belgische varkensprijs nog steeds ver onderaan in de prijsvergelijking van ISN. De Franse varkensprijs laat daarentegen een marginale daling zien: -€0,003 naar €1,883 per kilo. Dit wordt, volgens ISN, echter als eenmalig gezien, omdat opnieuw nieuwe exportvergunningen naar China zijn afgegeven.

Al met al wordt de markt echter gekenmerkt door stabiele varkensprijzen. De Nederlandse varkensprijs blijft deze week stabiel op €1,773 per kilo en de Duitse varkensprijs noteert deze week opnieuw €1,796 per kilo. Ook de varkensprijs in Spanje houdt vast aan de notering van vorige week: €1,879 per kilo.

Duitsland volgt niet
Nederland zette vorige week nog een prijsstijging weg, maar die werd niet opgevolgd door Duitsland. De DCA Beursprijs 2.0 bleef daarom stabiel. Als we inzoomen op de markt, dan behoort een Duitse verhoging wel degelijk tot de mogelijkheden. Het aanbod wordt als normaal omschreven, terwijl de afzet (naar China en Japan) op volle toeren draait. Bovendien is sprake van krapte op de Europese vleesmarkt.

Het positieve sentiment op de vleesmarkt zorgt ervoor dat Nederlandse slachterijen het gaspedaal ingedrukt houden. Dat de varkens zwaar zijn, komt dan ook goed van pas. De grote vraag is nu of de Duitse noteringen deze week alsnog gaat plussen. Zo ja, dan kunnen de varkensprijzen van Nederland mogelijk een volgende stap zetten. Zo niet, dan lijkt de top voorlopig bereikt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden