Shutterstock

Inside Varkens

Onzekere markt: DCA stelt publicatie Beursprijs uit

13 December 2019 - Wouter Baan - 31 reacties

De varkensprijzen hebben over de achterliggende weken een behoorlijke winst opgebouwd. In de gebroken weken rond Kerst en Nieuwjaar ontstaat er traditioneel gezien druk op de prijzen. De onzekerheid is dit jaar zo groot dat DCA-Markets besloten heeft het publiceren van de DCA Beursprijs 2.0 uit te stellen tot midden volgende week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu Kerst in rap tempo dichterbij komt, worden flink wat meer slachtrijpe varkens aangeboden. Dit heeft eveneens te maken met de stopperstallen. Ook in Duitsland is het aanbod ruim voldoende om de slachthaken vol te krijgen.

Gebroken weken op komst
Volgende week wordt nog volop geslacht. In de 2 weken daarna vallen er een aantal slachtdagen uit en zal de vraag naar varkens rap afnemen. De vraag is hoe de varkensprijs hierop gaat reageren. In het verleden waren er jaren bij dat de prijs dan flink door de knieën moest, al waren er ook jaren dat de noteringen vrij makkelijk standhielden. Voor dit jaar zijn de meningen flink verdeeld. Verschillende Nederlandse slachterijen dreigen de varkensprijs behoorlijk te gaan corrigeren; verlagingen tussen de €0,10 en €0,20 per kilo zijn te horen in de markt.

Ook in Duitsland wordt een verlaging verwacht. De dreigementen zijn een gevolg van de stroeve onderhandelingen met China voor 2020. Dit maakt handelaren onzeker. Zij opteren dat DCA Beursprijs 2.0 moet voorsorteren op een dergelijke verlaging. De andere handelaren pleiten ervoor om de poot stijf te houden en juist onveranderd te noteren. De verschillen in de zienswijzen zijn daarom groot. 

Geen notering door onzekerheid
Al met al is sprake van een uitzonderlijke situatie. De markt staat onder hoogspanning. Daarom heeft DCA-Markets, bij uitzondering, besloten de publicatie van de Beursprijs uit te stellen tot woensdag 18 december. Het protocol voorziet hierin.

Het is te onzeker hoe de varkensmarkt komende week gaat ontwikkelen en de belangen zijn te groot om de markt een richting op te duwen. Als slachterijen per se willen verlagen, moeten zij dus zelf het voortouw nemen. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden