Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Handelsakkoord

Groen licht voor verdrag tussen EU en Vietnam

13 Februari 2020 - Jeannet Pennings

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het vrijhandelsakkoord met Vietnam. Daarmee komen in de komende 10 jaar vrijwel alle invoerrechten tussen de Europese Unie en Vietnam te vervallen. Dat biedt kansen voor de agrarische export.

Het Europees Parlement spreekt van ‘het meest moderne en ambitieuze akkoord ooit gesloten tussen de EU en een ontwikkelingsland’. Van de Europarlementariërs stemden er 401 voor en 192 tegen het akkoord; 40 leden onthielden zich van stemming. Wanneer ook de Europese Raad formeel instemt met het handelsakkoord, dan kan het in werking treden. 

Opstap naar Zuidoost-Azië
Met de handelsdeal krijgen EU-bedrijven beter toegang tot de Vietnamese markt. De verwachting is dat de export tot 2035 met €8 miljard zal toenemen. Nu vertegenwoordigt deze een waarde van ruim €50 miljard. Bovendien wordt het verdrag gezien als een belangrijke opstap voor westerse handel met Zuidoost-Azië.

Vooral het Nederlandse bedrijfsleven zal, als grootste EU-investeerder in de Vietnamese economie, naar verwachting profiteren. Niet alleen wat betreft export (waaronder zuivel), maar ook op het gebied van doorvoer en transport.

Kaas, varkensvlees, uien
De Nederlandse export naar Vietnam groeide tussen 2016 en 2018 met 24%. “Er wordt nu al voor meer dan €200 miljoen aan Nederlandse landbouw- en levensmiddelen geëxporteerd naar Vietnam”, zegt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik. “Voor deze export ontstaan verdere kansen, nu ook beschermde geografische aanduidingen als Hollandse Goudakaas worden erkend door Vietnam.”

Mogelijk schept het handelsakkoord ook kansen voor de export van varkensvlees. Het land kampt met grote tekorten als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De varkensstapel in Vietnam is bijna gehalveerd. Voor de import van varkensvlees sloot Vietnam eerder al een handelsovereenkomst met Rusland

Verder biedt het handelsakkoord met de EU mogelijk ook weer perspectief voor de export van Hollandse uien naar Zuidoost-Azië. Vietnam zou momenteel onwerkbare fytosanitaire regels hanteren om de invoer van uien uit te bannen.

EU-producteisen voor Vietnam
Wat betreft de toegang van Vietnamese producten tot de EU-markt meldt Schreijer-Pierik dat deze beperkt blijft ter bescherming van gevoelige sectoren. “Vietnamese exportproducten moeten eerst aan alle EU-producteisen voldoen, met name op het gebied van voedselveiligheid en volksgezondheid.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden