Interview Jan Vernooij

'Mooi dat varkenssector verbroedert in crisistijd'

3 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De spanningen in de varkenssector lopen steeds hoger op nu slachterijen voor langere tijd op slot zitten. Jan Vernooij, voorzitter sectorcommisie Varkens- en biggenhandel / exporteurs binnen Vee & Logistiek, vertelt over zijn kijk op de situatie. 'De collegialiteit onder slachterijen is enorm, al hebben we wel behoefte aan één aanspreekpunt die met alle sectorpartijen kan praten zonder afzonderlijk belang.'

Bij slachterijen Van Rooi (Helmond) en Vion (Groenlo) wordt deze week niet geslacht. Wat betekent dit voor het varkensaanbod?
“Het varkensaanbod stroopt daardoor wel op. Vorige week kwamen we nog met de schrik vrij toen het alleen de slachtlocatie in Groenlo betrof. Deze week is de situatie veel dramatischer nu ook de slachterij in Helmond dicht is en de slachtcapaciteit in Boxtel minder is. Daardoor daalt de slachtcapaciteit met minimaal 70.000 tot 80.000 varkens. Nu vanaf donderdag de locatie in Groenlo weer open mag, zal de capaciteit weer wat gaan oplopen. Door de genomen veiligheidsmaatregelen in de vleessector komen de productiekosten hoger uit dan normaal. Dit gaan de varkenshouders ongetwijfeld ook voelen.”

Hoe reëel is het om te denken dat nog meer slachterijen dichtgaan, gezien alle slachterijmedewerkers binnenkort getest gaan worden?
“We moeten natuurlijk hopen dat dat niet gebeurt, maar de mogelijkheid is er zeker. Ik vind het wel een hele goede zaak dat er getest gaat worden. De vleessector is niet de enige sector met hoge besmettingsaantallen. Ook andere sectoren kampen ongetwijfeld met besmettingen, alleen komt de vleessector eerder aan het licht door de controles van de NVWA.”

Liggen er protocollen klaar wat te doen als meer slachterijen hun deuren moeten sluiten, en zo ja hoe zien die eruit? 
“Achter de schermen zijn we daarover zeker in overleg. Het blijkt wel dat de collegialiteit onder slachterijen enorm is. Alle slachterijen zijn bereid om collega’s te helpen en ook varkenshandelaren tonen veel collegialiteit en bieden elkaar hulp. Deze verbroedering verdient zeker een compliment richting de sector.”

We moeten als sector nog meer een blok vormen 

Jan Vernooij

“Ik vind het wel een groot gemis dat wij als varkenssector niet een onafhankelijke woordvoerder hebben om voor de sector op te komen. We  hebben  natuurlijk Linda Janssen van de POV en er wordt wel onderling gecommuniceerd, maar het zou meer als een blok moeten zijn. We moeten één aanspreekpunt hebben die met alle partijen kan praten zonder afzonderlijk belang.”

Vindt u het terecht dat keurmeesters van de NVWA hun taken neerleggen vanwege de kans op besmettingsgevaar?
“Ik vind het zeker een aandachtspunt. De keurmeesters moeten het uiteraard melden als het onder de omstandigheden niet veilig is om te werken, want de gezondheid gaat boven alles. Echter, vind ik het wel een slechte zaak dat ze vorige week om 2 uur de handdoek in de ring hebben gegooid. De protocollen hadden niet tijdens het proces moeten worden neergelegd. Nu was het zo dat er dieren lang zijn blijven liggen, omdat de processen noodgedwongen moesten worden gestaakt. De keurmeesters hadden beter kunnen wachten tot het eind van de dag en dan aangeven morgen niet meer terug te komen.”

Verwacht u dat de varkensprijzen kunnen herstellen, als de situatie weer normaliseert? 
“Dat denk ik zeker, maar dan moeten de varkens wel geslacht kunnen worden. Als de situatie weer normaliseert en de slachtcapaciteit weer herstelt, dan gaan ook de varkensprijzen weer omhoog. Met het oog op de spanningen tussen Amerika en China nemen ook de kansen richting de export weer toe.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden