Shutterstock

Inside Varkens

Het is hard buffelen op de varkensmarkt

10 Juli 2020 - Wouter Baan

De varkensmarkt zit nog altijd in een lastige spagaat door het overaanbod slachtrijpe varkens, een zeer matte vraag naar varkensvlees in Europa en de Chinese exportban. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het varkensaanbod was ruim, is intussen (bijna) niet meer te overzien en de afzetproblemen blijven voorlopig nog onverminderd groot. Hoewel Tönnies vanaf week 30 weer van start kan, zijn de problemen daarmee nog niet verholpen. Er is tijd nodig om het overaanbod van enkele honderdduizenden varkens glad te strijken. Hoeveel tijd dat in beslag neemt, is volgens handelaren lastig in te schatten. Er wordt gerekend dat de nasleep minimaal een maand zal duren.

Matte vleesafzet
En dan speelt er ook nog de exportban richting China op varkensvlees waar Vion, Van Rooi Meat en ook Tönnies mee geconfronteerd worden. Daar komt bij dat binnen Europa de vleesconsumptie op een laag pitje staat. Door de corona-perikelen is varkensvlees minder in trek. De vraag naar vleesonderdelen op de spotmarkt is zeer tam, zo geven diverse partijen aan. Bovendien zijn de voorraden ruim, doordat Tönnies (en andere slachterijen) er een tijdje uit hebben gelegen. Buiten Europa moeten exporteurs het nu vooral van de afzet naar Japan hebben, al is de Amerikaanse concurrentie op die markt vrij stevig.

Het regenachtige weer van de afgelopen weken was ook geen aanjager voor een hogere vleesconsumptie. De neerslag wordt de komende week weliswaar minder, maar van zomerse temperaturen is geen sprake. Dit betekent dat de grillige BBQ-vraag nog even uitblijft, terwijl de vleesmarkt die prikkel goed kan gebruiken.

Bodem in markt? 
Qua mutaties lijkt de druk wat van de ketel. De verlaging van de Duitse varkensprijs van 13 cent tot €1,47 per kilo is weliswaar fors, de Nederlandse slachterijen verlaagden echter gematigder. Een bodem lijkt binnen handbereik, al maken slachterijen stemming voor verdere verlagingen. De varkensmarkt zit, al met al, in een fase waarbij schade beperken het maximaal haalbare is.

Vanuit dat oogpunt zou stabilisatie wenselijk zijn om meer rust in de markt te krijgen, zo geven handelaren aan. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 gelijk op €1,33 per kilo vopr geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft onveranderd op €1,05 per kilo. Vanwege de nog altijd grote onzekerheid is de notering net als afgelopen week onder voorbehoud vastgesteld. De definitieve publicatie volgt woensdagavond 15 juli om 20.00 uur. 

Bekijk hier de laatste notering.[

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden