Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensprijs voorlopig torenhoog?

15 September 2020 - Chanti Oussoren

China is druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel. In de varkensprijzen komt dit nog niet naar voren, die blijven op extreme hoogte. Naar verwachting kan het nog maanden duren voordat de rust op de markt wederkeert en de prijzen dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkensprijzen zijn fors gestegen nadat het land sinds 2018 met de Afrikaanse varkenspest (AVP) kampt en een groot deel van de veestapel moest ruimen. Sindsdien wordt er fors meer vlees geïmporteerd en zijn de prijzen naar recordhoogte gestegen. Op 2 september noteerde de Chinese varkensprijs gemiddeld op 37.02 yuan per kilo, omgerekend €4,55.

China is inmiddels druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel. Eerder al werk bekend dat Chinese vastgoedreuzen zich in de varkenshouderij nestelen en ook e-commerce bedrijven zien brood in de varkensmarkt. Over de eerste helft van 2020 gaf de Chinese regering goedkeuring voor het opstarten van 20.000 nieuwe varkensbedrijven. Deze bedrijven hebben in totaal plaats voor meer dan 150 miljoen varkens.

Herstel blijft nog even uit
Grote spelers op de Chinese markt zijn bezig om de varkensstapel weer te laten groeien. Zo streeft Muyuan Foodstuff er bijvoorbeeld naar om de verkoop dit jaar nog te verdubbelen. New Hope Liuhe wil het aantal geslachte varkens in 2021 maar liefst verdriedubbelen. Het nettoresultaat van grote spelers op de markt, waaronder ook Muyuan Foodstuffen en New Hope Liuhe, is over de eerste helft van het jaar meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.

Volgens Pan Chenjun, senior analist veehouderij bij de Rabobank, kost het herstel van de varkensstapel veel tijd en zal deze zich op zijn vroegst pas volledig herstellen in 2023. Ook is hij van mening dat er meer focus moet worden gelegd op het importeren van fokdieren, dat zal het herstel bespoedigen.

Vleesimport blijft hoog
De Chinese varkensvleesimport zal op hoog niveau blijven wanneer de binnenlandse vleesvoorziening nog niet hersteld is. In juli lag het importvolume van varkensvlees op bijna 1 miljoen ton. De waarde hiervan bedroeg circa $2,90 miljard, een toename van 87,1% in vergelijking met vorig jaar.

Over de eerste 7 maanden van het jaar werd er volgens de Chinese douane circa 5,75 miljoen ton vlees geïmporteerd, een toename van maar liefst 74,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral varkensvlees heeft bijgedragen aan deze forse toename. De aanvoer van varkensvlees, inclusief bijproducten, nam met respectievelijk 98,2% toe tot 3,38 miljoen ton.

De cijfers over de maand juli tonen aan dat er bijna 1 miljoen ton varkensvlees is geïmporteerd. De waarde hiervan bedroeg circa $2,90 miljard, een toename van 87,1% in vergelijking met vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden