Shutterstock

Inside Varkens

Forse groei in export Europees varkensvlees

3 December 2020 - Chanti Oussoren

De Europese export van varkensvlees is dit jaar gegroeid en het Chinese belang is fors toegenomen. Blijven die goede cijfers ook in de laatste maand van het jaar doorzetten nu de Afrikaanse varkenspest (AVP) een stempel drukt op de Europese varkensmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal heeft Europa over de eerste 9 maanden van het jaar circa 3,9 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een toename van 20,2%. Traditiegetrouw is verreweg het meeste vlees werd geëxporteerd richting China, maar het Chinese aandeel is wel fors toegenomen dit jaar.

In deze periode werd ruim 2,42 miljoen ton varkensvlees naar China uitgevoerd. Dat is 65% boven het niveau van vorig jaar en overtreft zelfs het totaal van 2019, destijds werd er 2,42 miljoen ton geëxporteerd.

Chinees aandeel
Het Chinese aandeel is gegroeid, circa 62,3% van de totale Europese export vind een weg naar de Chinese markt. Op plaats 2 staat Japan, daar gaat 7,1% van de Europese export heen. Ook Hong Kong, Zuid-Korea en de Filippijnen zijn dit jaar grote afnemers.

De cijfers bevestigen wederom dat de Europese export van varkensvlees enorm afhankelijk is van de Chinese vraag. Nu China de binnenlandse productie opvoert, zal de importbehoefte op den duur afnemen. Wanneer dit precies gaat gebeuren blijft lastig in te schatten omdat het land nog steeds met AVP-uitbraken kampt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden