Shutterstock

Nieuws Coronasteun

Risico op terugbetalen NOW bij ruim helft aanvragers

30 Juli 2021 - Linda van Eekeres

Meer dan de helft van de werkgevers in de landbouwsector die NOW-tegemoetkoming hebben aangevraagd, heeft nog geen definitieve berekening aangevraagd. Zij lopen daarmee het risico het hele voorschot terug te moeten betalen. Hoewel er nog tot 31 oktober tijd is, trekt het UWV aan de bel.

De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke tegemoetkoming de werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Tot nu toe heeft pas 44,9% van de werkgevers in de landbouwsector de definitieve berekening aangevraagd, blijkt uit gegevens van het UWV. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Maak haast met definitieve berekening
Volgens het UWV moeten 1.125 van de betreffende 2.041 werkgevers in de landbouwsector hun definitieve berekening nog aanvragen. Janet Helder, bestuurslid bij het UWV stelt in een persbericht: "Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 44,9% zitten, is dus zorgwekkend."

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben nog een extra probleem. Helder: "Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten."

Overigens geldt dit niet alleen voor de landbouwsector. 57% van alle ondernemers die een tegemoetkoming in de loonkosten hebben gekregen, heeft de definitieve berekening nog niet aangevraagd. 37% van hen onderneemt geen actie omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zelf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Meer informatie over de aanvraag is te vinden op de informatiepagina van het UWV.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden