Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Rusland ruimt 15.000 varkens op één bedrijf

11 Mei 2021 - Stef Wissink - 4 reacties

Wereldwijd blijft Afrikaanse varkenspest (AVP) de autoriteiten bezig houden. In Duitsland zijn nieuwe gevallen onder wilde zwijnen gemeld. In Rusland en Azië worden ook commercieel gehouden varkens getroffen. De Filipijnse overheid neemt stevige maatregelen.

In de Oost-Duitse provincies Brandenburg en Sachsen zijn afgelopen week (4 tot 11 mei) 37 wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met AVP. In Brandenburg lijkt het aantal nieuwe besmettingen wat af te nemen. Brandenburg telde 15 nieuwe besmettingen en komt daardoor op een totaal van 967 gevonden zwijnen met AVP. In Sachsen werden 19 nieuwe gevallen gemeld waardoor het totaal aantal AVP-meldingen in deze provincie nu op 171 komt. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). In beide provincies wordt met honden en drones nog altijd intensief gezocht naar kadavers. Het snel lokaliseren en verwijderen voorkomt nieuwe besmettingen. 

Groot varkensbedrijf besmet in Rusland
In Rusland werd op 25 april AVP bevestigd op een vleesvarkensbedrijf met 15.000 dieren. Het bedrijf bevond zich in de omgeving van de plaats Tambov, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Moskou. Afgelopen winter werden in Rusland al meer dan 500.000 varkens geruimd om AVP te beteugelen. Ook stelde het land de verwachte productiestijging voor varkensvlees over 2021 al naar beneden toe bij als gevolg van aanhoudende uitbraken van de virus ziekte op varkensbedrijven.

Filipijnse premier kondigt ingrijpende maatregelen aan
Op de Filipijnen groeien de zorgen over de verspreiding van AVP en heeft de regering op 10 mei ingrijpende maatregelen aangekondigd. Vanwege de verspreiding van het virus geldt voor het hele land een ramptoestand. Hierdoor kan de Filipijnse regering direct gebruik maken van noodfondsen om de ziekte te bestrijden en zo snel als mogelijk de varkensstapel weer op te bouwen. Verder zullen in het land alle wetshandhavers, waaronder het leger, worden ingezet om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

De gevolgen van AVP op de beschikbaarheid en prijzen van varkensvlees zijn groot. De inflatie in het land is door de uitbraak flink gestegen tot ver boven gewenste niveaus van de centrale bank van het land. Daarop maakte het land bekend meer varkensvlees te willen importeren.

Zuid Korea meldt eerste geval in lange tijd
In Zuid Korea waren al 7 maanden geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld op varkensbedrijven. Op woensdag 5 mei maakte het Zuid Koreaanse ministerie van landbouw bekend dat er een bedrijf besmet was geraakt in een noordelijke provincie van het land grenzend aan Noord-Korea. Op het bedrijf zijn 401 varkens geruimd. Ook werd er een vervoersverbod van 48 uur afgekondigd in de provincie van de besmetting en de aangrenzende provincies. In 2019 werden in Zuid Korea 14 bedrijven geruimd die besmet bleken met AVP, in 2020 waren het er nog slechts 2.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
ikke 11 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10892208/rusland-ruimt-15000-varkens-op-eacute-eacute-n-bedrijf]Rusland ruimt 15.000 varkens op één bedrijf[/url]
als je dit alles leest krijg je toch het rare gevoel dat er een aantal partijen goed de zakken aan het vullen zijn en dat de huidige MARKTCONFORME prijs voor de varkenshouders op dit moment twijfelachtig lijkt.
11 Mei 2021
We zijn in Nederland voor het vermarkten van ons varkensvlees altijd te veel afhankelijk geweest van Duitsland. De Nederlandse varkenssector is een dependance van de Duitse varkenssector. Willen we als sector optimaal ons vlees kunnen vermarkten dan moeten ook alle schakels in de keten daar op ingericht zijn.

Door avp in Duitsland kan er onvoldoende vlees ingevroren kan worden voor export buiten de eu. "The bottleneck that limits exports outside the EU is the freezing capacity. In all of Europe 101% of the freezing capacity is already used, ergo it is impossible to freeze more. The void left by Germany cannot be filled by other Member States (which would help to decongest)."

Het ontbreken van vriescapaciteit als conserveringsbehandeling voor geschikt maken van vlees voor export, is de belangrijkste oorzaak voor druk op de markt.
Het lijkt wel of de vleeshandel/slachterijen ondanks de waarschuwingen niet voorbereid waren op de komst van avp in Europa.
Harold 11 Mei 2021
Met varkenspest in Duitsland is het voor de Nederlandse varkenshouder al dichterbij dan de gemiddelde varkenshouder in landen als China en Rusland, dit zijn gebieden die meer als twee keer zogroot zijn als Europa. Rusland is zelfs 4 keer de oppervlakte van Europa de afstanden zijn enorm.
Thijss 11 Mei 2021
Mijn voeradviseur kan het varkenspest verhaal binnen het tijdsbestek van enkele minuten alle kanten op buigen. Aan de ene kant probeert hij een worst voor te houden door te stellen dat avp in China en daar buiten een enorm probleem is en we daardoor hoge prijzen krijgen en hebben. En aan de andere kant spreekt hij uit dat het voer duur is want de varkensvleesproductie is wereldwijd enorm gestegen en gaat nog flink stijgen. Een AVP wappie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden