Shutterstock

Inside Varkens

Filipijnen zijn lichtpuntje voor export varkensvlees

11 Oktober 2021 - Stef Wissink

Een klein lichtpuntje voor Europese varkensvleesexporteurs: de varkensvleesimport van de Filipijnen, na China de belangrijkste afnemer, nadert een hoogtepunt. De varkensstapel in het land is zwaar getroffen door uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Dit voorjaar maakte de president van het land, Duterte, al bekend de invoer van varkensvlees flink te willen verhogen om prijsstijgingen te beperken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van januari tot en met september 2021 werd er bijna 430.000 ton varkensvlees geïmporteerd. Dat was maar liefst 263% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook is dit volume al 72% groter dan over heel 2020. Wel lag het volume in september ruim 6.000 ton lager dan in augustus. Dat blijkt uit cijfers van de Filipijnse overheid.

Lichtpuntje Europese exporteurs
De gestegen volumes kwamen voor een groot deel voor rekening van Spaanse leveranciers. Van al het geïmporteerde varkensvlees in de eerste negen maanden van dit jaar kwam 24% uit Spanje. Het land leverde 104.000 ton varkensvlees aan de Filipijnen. De overige top leveranciers waren Canada met 92.000 ton en de Verenigde Staten met 58.000 ton.

Het toegenomen volume zal, hoewel klein, een lichtpuntje zijn voor Europese varkensvlees exporteurs. Het land was over de eerste zeven maanden van dit jaar, na China, de belangrijkste afnemer van Europees varkensvlees. Het kocht 204.000 ton Europees product. China was goed voor een volume van 1.863.000 ton. Zo blijkt uit cijfers van het Europees Statistisch Bureau (Eurostat).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden