Eigen foto

Inside Varkens

Economisch plaatje varkens deplorabel

13 Oktober 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Een rendementsbarometer kunnen we de DCA Biggen Index eigenlijk al lang niet meer noemen. Zwarte cijfers worden er al een tijdje niet meer geschreven en in september zijn de verliezen voor bedrijven in de sector verder opgelopen. Het rendement van vleesvarkenshouder daalt, hoewel in mindere mate, ook mee. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pijn in de sector wordt daarmee voor een groot deel afgeschoven op de eerste schakel in de keten. Het rendement bij vleesvarkenshouders toont de afgelopen maanden slechts een licht dalende tendens. De historisch lage biggenprijzen compenseren de lagere prijzen voor vleesvarkens en de hoge voerkosten.

Biggenindex bijna naar 0
De DCA Biggen Index zakte begin oktober naar een stand van 13,6 punten. Niet eerder sinds de introductie van de index in 2014 stond deze zo laag. Ten opzicht van een maand eerder moest de barometer nogmaals bijna 13 punten inleveren. Begin september werd er nog een stand van 25,7 punten opgetekend.

De over september nog verder gedaalde biggenprijzen hebben de reeds negatieve marges afgelopen maand verder vergroot. De DCA BestPigletPrice daalde van €24,00 in week 36 naar €21,00 in week 40. Opnieuw een daling van meer dan 10%. Bovendien zijn er afgelopen maand veel biggen in de vrije markt verhandeld voor nog veel lagere prijzen. Het tekent de beroerde situatie voor zeugenhouders.

Ook de kosten stegen in september verder. Waar de mengvoerprijzen in juli en augustus neigden naar stabilisatie gingen de prijzen volgens de LEI mengvoer indicator over september toch weer omhoog. Zowel zeugen- als biggenvoeders werden duurder. Zeugenvoeders tegen €0,25 per 100 kilo in prijs en biggenvoeders werden €0,30 duurder.

Vleesvarkensindex daalt licht verder
Hoewel de daling van de vleesvarkensindex geleidelijker gaat, loopt de index ook steeds verder weg van het vijfjarig gemiddelde. Hogere kosten voor voer en mest drukken het rendement over september verder terug. Voor de tijd van het jaar staat de vleesvarkensindex inmiddels ook op historisch lage niveau's. 

Vleesvarkensvoeders werden na de lichte daling in augustus in september weer €0,25 duurder. Nog altijd liggen de voerprijzen op historische zeer hoge niveaus. Ook voor de afvoer van vleesvarkensdrijfmest werd weer meer geld gevraagd nu het uitrijdseizoen ten einde is gekomen. De gemiddeld prijs voor regio's in midden Nederland steeg met €0,50 tot €20,00 per kuub. In gebieden in Zuid stegen de prijzen met €0,66 tot gemiddeld €22,87 per kuub.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden