Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Export fokvee mag weer via niet Europese rustplaats

14 Oktober 2021 - Stef Wissink

Nederlandse exporteurs kunnen vanaf 1 november weer fokvee exporteren naar bestemmingen waarbij onderweg buiten Europa gelegen rustplaatsen moeten worden aangedaan. Vee&Logistiek Nederland meldt dat de sector in samenspraak met het ministerie van LNV en de NVWA een werkwijze heeft ontwikkeld met betrekking tot dierenwelzijn.

Volgens Vee&Logistiek is het goed nieuws dat Nederlands fokvee weer naar deze bestemmingen geëxporteerd kan worden. De Nederlandse fokprogramma's staan volgens de belangenbehartiger bekend als 'innovatief, met veel praktische kenmerken als goede gebruikseigenschappen, een vriendelijke karakter, goede gezondheid en een aansprekend algemeen voorkomen'.

Landen investeren in uitbreiding melkveestapel
De brancheorganisatie merkt op dat veel landen inzetten op verdere ontwikkeling van de melkveestapel en dat naast de inkoop van bijvoorbeeld sperma en embryo's ook de import van fokvee daarin een belangrijke rol speelt. Bovendien sluit de export naar landen die inzetten op ontwikkeling van de melkveesector aan op de toekomstvisie van het ministerie 'Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden'.

De voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, Helma Lodders, benadrukt daarbij dat fokvee-exporteurs er alles aan gelegen is om het transport 'optimaal veilig, comfortabel en diervriendelijk te verzorgen'. De dieren worden tot in de puntjes verzorgd volgens de zegsvrouw, omdat niemand er bij gebaat is als dieren niet topfit op hun bestemming aankomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden