Shutterstock

Inside Varkens

Slachtcijfers haperen op gespannen varkensmarkt

15 Oktober 2021 - Wouter Baan

De rust op de varkensmarkt wil maar niet terugkeren. Hoewel de noteringen deze week onveranderd bleven, blijven slachterijen benadrukken dat de vleesafzet voor geen meter loopt. Komen er nieuwe verlagingen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week zijn 2 dingen duidelijk geworden. Zo heeft de Poolse Eurocommissaris van landbouw Janusz Wojciechowski aangegeven het onverstandig te vinden om de crisis op de varkensmarkt te doven door een steunpakket op te tuigen. Daarbij is ook duidelijk geworden dat China daadwerkelijk minder vlees importeert, de Chinese importcijfers over september laten namelijk een flinke daling zien. Amerikaanse exporteurs kunnen uitwijken naar Mexico, maar Europese exporteurs lopen nu tegen muren op. Met name de hammenafzet gaat momenteel extreem stroef.

De markt is slecht en het woord 'crisis' is niet overdreven. Temeer omdat de situatie uitzichtloos is. Er zijn namelijk geen signalen dat de situatie op korte termijn verbeterd. Ondertussen neemt het varkensaanbod seizoensmatig toe, terwijl slachterijen moeite hebben om voldoende mensen aan de slachtlijnen te hebben. Een onhandige samenloop van omstandigheden. 

Slachtcijfers blijven achter, aanbod loopt op
Het slachtcijfer in Nederland bleef afgelopen week steken onder de grens van 300.000. Andere jaren zaten we daar in deze periode van het jaar vaak (ruim) boven. Dat de slachtgewichten daarom langzaam oplopen is dan ook niet vreemd. Vorige week steeg het gemiddelde slachtgewicht tot 99,10 kilo. Dit is het hoogste niveau sinds medio juni. In Duitsland bleef het slachtcijfer steken op 836.323 wat eveneens laag is.

Slachterijen worstelen met het enerzijds ruime aanbod, waarbij handelaren in Nederland aangeven dat de bereidwilligheid er zeker is om zoveel mogelijk varkens op te nemen. De andere kant van de medaille is dat de vleesafzet slecht is en de vrieshuizen vol zitten. Vanuit de vleeswereld zijn geluiden te horen dat we nog niet op de bodem zitten, al klinkt daar ook stukje stemmingmakerij in door.  

Onveranderd maximaal haalbare
De Duitse VEZG-notering bleef deze week stabiel op €1,20 per kilo. In Nederland kan de DCA Beursprijs 2.0 voor volgende week blijven staan op €1,19 voor de geslachte varkens en de prijs van levende varkens op €0,90 per kilo. Op basis van de penibele marktsituatie is onveranderd momenteel het maximaal haalbare. Verdere verlagingen zijn zeker niet uit te sluiten. 

Bekijk hier de laatste notering. 

shown {{dataviewSnapshot(14_1634312621)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden