Shutterstock

Inside Varkens

Geen plek voor oplopend aanbod Duitse zeugen

26 Oktober 2021 - Stef Wissink

Het toenemende aanbod slachtzeugen in Duitsland kan niet meer compleet worden verwerkt. Dat meld de Landwirtschaftskammer van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitse media. Ook Nederlandse handelaren melden dat slachthuizen slachtzeugen voor zich uit schuiven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoofdoorzaak is de gebrekkige beschikbaarheid van personeel in Duitsland. Daarnaast ontbreekt het ook aan opslagcapaciteit en is er bovendien geen vraag naar het product. Bijna alle grote Duitse zeugenslachters schuiven daarbij aangeboden dieren door naar de opvolgende slachtweken. Met elkaar gaat het daarbij om duizenden doorgeschoven dieren.

Export zeugen Duitsland holt terug
De moeilijke situatie is terug te vinden in de marktstatistieken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hieruit blijkt dat de export van slachtzeugen en biggen (1 categorie bij RVO) naar Duitsland afgelopen weken fors is gedaald. Van week 37 tot en met week 41 werden nog slechts 14.200 dieren aan Duitse slachthuizen geleverd. Dat waren er gemiddeld 2.804 per week. Over heel 2021 ligt het gemiddelde op 3.470 slachtzeugen per week. Naar schatting moet dus voor 600 zeugen per week een andere bestemming worden gezocht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden