Douane

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

20 December 2021

Over de eerste acht maanden van het jaar is de Nederlandse export van vlees, zuivel, vis, groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk met 8,1% gedaald, tot €2,2 miljard. De totale export van deze goederen groeide wel, met 5,4%. Het aandeel van voedingsproducten naar het Verenigd Koninkrijk daalde van 8,7% naar 7,6%. Dit blijkt uit cijfers over de goederenhandel en de Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Andersom leverde het Verenigd Koninkrijk minder voedingsproducten die afhankelijk zijn van een snelle logistieke afhandeling. Over de eerste acht maanden van het jaar importeerde Nederland voor €281 miljoen van dit soort goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In de periode van januari tot augustus 2015, het jaar vóór het referendum over de Brexit, was het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de export van voedingsproducten nog 11,5%. Het Verenigd Koninkrijk was toen de op één na grootste exportbestemming voor deze producten. Dit aandeel is nu 7,6%. Dat maakt het Verenigd Koninkrijk inmiddels de vierde exportbestemming, na Duitsland, België en Frankrijk.

Exportwaarde varkensvlees neemt toe
De exportwaarde van kaas bleef in de periode van januari tot augustus, met €68 miljoen, iets onder het niveau van vorig jaar. De exportwaarde van vers rundvlees halveerde, terwijl de exportwaarde van vers varkensvlees met circa 25% toenam. Dat komt door de hogere prijzen voor varkensvlees. Het verse varkensvlees en rundvlees is afkomstig van in Nederland gefokte dieren.

Bron: CBS
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Cor Pierik

Hoeveel melkveehouders zijn straks agro-industrie?

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox