Shutterstock

Nieuws Nieuw CAO

Personeel mengvoersector gaat er flink op vooruit

17 Mei 2022

Personeel van veevoerbedrijven kunnen vanaf 2022 - met terugwerkende kracht - rekenen op een salarisverhoging van 6%. Dit is diervoerbrancheorganisatie Nevedi na lange en moeizame onderhandelingen overeengekomen met werknemersorganisaties FNV en CNV.

Met het akkoord komt er een einde aan een lang lopend proces. Nevedi spreekt dan ook van onderhandelingen die moeizaam verliepen. Bij diverse voerbedrijven, zoals De Heus, ForFarmers en ABZ Diervoeding, hebben de werknemersorganisaties zogenaamde poortacties gehouden om de urgentie van loonstijgingen bij de achterban te onderstrepen. Uiteindelijk leidt dit nu tot een loonsverhoging van 6%, nadat eerdere cao-voorstellen voor de graanbewerkende en -verwerkende industrie massaal werden weggestemd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat in de afgelopen jaren geen loonsverhogingen waren, door de lopende CAO-onderhandelingen. 

Door de oorlog in Oekraïne is volgens Nevedi een nieuwe werkelijkheid ontstaan, waardoor niet alleen bedrijven maar ook werknemers geconfronteerd worden met inflatie. Dit maakt de loonstijgingen voor het personeel urgenter, maar voor de mengvoerbedrijven lastiger te organiseren. Voerbedrijven hebben ook te maken met het stikstofbeleid wat geen gunstig vooruitzicht is met betrekking tot de afzet. 

Volledig pensioenopbouw voor parttimer 
In het cao-akkoord is ook opgenomen dat parttime medewerkers (80% dienstverband) wel een volledig pensioen opbouwen. Dit laatste is een tijdelijke regeling die loopt tot 2025. Verder is nog overeengekomen dat personeel over de periode juni 2020 tot eind 2021 een eenmalige uitkering krijgen.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief