Lely

Nieuws Opening Lely Campus

Stikstofreductie van 70% voor slechts 3 miljard euro

30 Juni 2022 - 7 reacties

Het rekensommetje was snel gemaakt door John van der Ent, de CEO van Spar Holding. De Lely Sphere is in staat de ammoniakuitstoot van een melkveebedrijf met 70% terug te dringen en heeft een prijs van rond de €150.000. "Je hebt ongeveer 10.000 melkveehouders, geef elke veehouder twee van die dingen en je reduceert de stikstofuitstoot met 70% voor slechts €3 miljard. Zo simpel is het", aldus Van der Ent. "Innoveren, daar zijn we groot mee geworden en dat moeten we blijven doen."

Vanzelfsprekend kreeg Van der Ent bij de opening van de Lely Campus in Maassluis – door koning Willem-Alexander - een warm applaus van de zaal met vertegenwoordigers uit de agrarische sector en het bedrijfsleven. De €3 miljard is wel wat minder dan de €25 miljard die het kabinet nu in het stikstoffonds stopt. De Sphere, winnaar van de Agribusiness Award van Boerenbusiness in 2021, is een van de innovaties in Nederland die de stikstofuitstoot van veebedrijven sterk kan terugdringen. Even voor de rekensom van Van der Ent had André van Troost, CEO van Lely, aangegeven dat de Lely Sphere inmiddels op twintig melkveebedrijven draait en de resultaten bij elk van hen ook een reductie van de ammoniakemissie met minimaal 70% laat zien. "Daarom blijf ik het herhalen", aldus Van Troost, "we moeten niet reduceren, maar innoveren. De afname van de veestapel in Nederland leidt tot een stijging van de melkveestapel buiten Nederland, waar de koegezondheid niet zo centraal staat als in Nederland. Wij geloven in duurzame melkproductie in Nederland en denken daar de juiste middelen voor te hebben."

Rekensommetje te makkelijk
Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, benadrukte ook aan de zaal dat innovatie een belangrijke pijler onder het stikstof- en klimaatbeleid blijft. "Wat ik hier zie, is fantastisch en wat mij betreft ook de toekomst." Later gaf hij tegen de verzamelde pers aan het rekensommetje van Van der Ent 'te makkelijk' te vinden. "De 70% stikstofreductie die Lely claimt, moet eerst nog echt bewezen worden en later ook juridisch houdbaar blijken te zijn. In het verleden hebben we bij stalsystemen gezien dat dit niet altijd het geval is. Daarbij is de €25 miljard in het fonds niet alleen voor stikstofreductie, maar daar zitten ook de doelen in die de landbouw moet halen op het gebied van water en klimaat als CO2-reductie."

De huidige grimmige sfeer in de landbouw speelde op de achtergrond een grote rol bij de opening van de Campus. Zeker ook omdat innovatie in heel de stikstofdiscussie ondergesneeuwd lijkt te worden ten faveure van het opkopen van agrarische bedrijven en het reduceren van de veestapel. "Ik maak met zorgen als ondernemer in Nederland, over de toekomst van de primaire sector", zei Alexander van der Lely, voorzitter van de raad van commissarissen van Lely. Hij had daarvoor net vertelt trots te zijn dat Lely als familiebedrijf de afgelopen decennia sterk heeft kunnen groeien en expanderen. "In de huidige stikstofdiscussie zijn ook veel familiebedrijven in de agrarische sector gemoeid. Weet dat familiebedrijven bovenaan staan in Nederland qua innovatie; ze vormen de ruggengraat van de economie. Daarom vind ik de huidige ontwikkelingen zeer zorgwekkend."

Nieuwe duurzame revolutie
De nieuwbouw op het complex van Lely in Maassluis wordt gebruikt voor de productie van de Sphere, de mini-melkfabriek Orbiter en het versgrasconcept Exos. Vooral de Exos werd door Van Troost uitgelicht als nieuwe duurzame revolutie in de toekomst. De elektrisch aangedreven robot kan het grasland in rijden, hier vers gras maaien en dit later voeren aan de koeien. Zo wordt er bespaard op brandstof en krachtvoer, omdat het verse gras in tegenstelling tot gras inkuilen beter wordt benut en koeien zo minder tot geen behoefte hebben aan krachtvoer. "Beter voor de koeien, beter voor de melk, beter voor melkveehouder en lagere import van krachtvoer dus beter voor het klimaat", somde Van Troost op. De Exos komt eind volgend jaar op de markt.

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding over de Lely Campus en deed de openingshandeling, maar liet zich verder niet uit over de huidige stikstofcrisis en de boerenprotesten. 

Foto: Koning Willem-Alexander (l) krijgt een rondleiding door de productielocatie van Lely in Maassluis van Alexander van der Lely (m) en André van Troost. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
30 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899321/stikstofreductie-van-70-voor-slechts-3-miljard-euro]Stikstofreductie van 70% voor slechts 3 miljard euro[/url]
Dan moet er ook een levenslange "niet goed geld terug garantie" bij dan is het helemaal af.

Wanneer het dan achteraf niet de beloofde reductie blijkt op te leveren krijg je gewoon het volledige aankoopbedrag terug.
Abonnee
tijdbom 30 Juni 2022
Staghouwer vindt dat er meer tijd in moet worden gestopt. Moet veel rekenwerk bevatten,lang duren maar bovenal natuurlijk veel duurder zijn. Wat wil een bakker hier nu vanaf weten
Abonnee
grijze haren 30 Juni 2022
lnv is bang dat het werkt dus snel 2030 dan kan lely niet genoeg produceren en boeren kunnen dan op......
Jacob 30 Juni 2022
Lely kan het nog altijd verkopen bij hun klanten in het buitenland.
https://www.lely.com/us/your-story/homestead-dairy-utilizes-lely-robotic-milking-systems-milk-nearly-2200-cows/
Abonnee
tinus 30 Juni 2022
knappe timing
Abonnee
jan jansen 1 Juli 2022
Help! Nog meer afhankelijkheid. Als we het advies van Lely volgen komen er nog meer koeien op stal te staan. En dat is nou net niet de bedoeling. Deze oplossing is vooral goed voor Lely, om al die veel te duren mensen een salaris te geven.
Abonnee
peter 1 Juli 2022
De supermarktbobo's kunnen lekker weggeven uit iemand anders zak. Misschien zijn ze ook wel een beetje bang dat hun toelevering onder druk komt te staan, 30 % reductie aan de aanbodkant zal hun eindeloze beschikbaarheid aantasten: laat staan dat die 30% hoger uitvalt !!!!!!!!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Interview André van Troost

'Krijg het gevoel dat politiek oplossing ziet in innovatie'

Nieuws Lely, Rabo en FrieslandCampina

Stormloop op stikstofpilot met Lely Sphere

Achtergrond Stikstofstemming

Remkes lokt partijen uit de tent, kabinet wacht af

Nieuws Stikstof

Remkes praat met zuivel over stikstof en markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief