Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

'Marge voor varkenshouder beter in eerste kwartaal'

2 Februari 2023 - Linda van Eekeres

De marges van vleesvarkenshouders staat nog steeds onder druk door hoge inputkosten. Sectorspecialisten van de Rabobank verwachten echter in het tweede kwartaal van 2023 lagere voerkosten én een (verdere) opleving van de prijzen. 

Sinds eind oktober 2022 dalen de agrarische grondstofprijzen, haalt de bank aan in een nieuwe update. De prijs van maïs in de Rotterdamse haven in de lag in week 1 van 2023 14% lager dan in eind oktober 2022. De prijs van voertarwe daalde in dezelfde periode met 11%. De specialisten verwachten dat de voerprijzen dalen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Doordat het aanbod in heel Europa krapper wordt, verwacht de bank een opleving in de prijzen in het tweede kwartaal van 2023. Er wordt ook veel vraag naar biggen verwacht in Q1. "Het lagere aanbod van biggen, in combinatie met de seizoensgebonden hogere vraag, zorgde voor een duidelijk herstel van de biggenprijs. Uit de markt blijkt vertrouwen in een verdere verhoging."

Vooruitzichten export matig
De vooruitzichten voor de export van varkensvlees blijven matig in 2023, aldus de sectorspecialisten. In het eerste kwartaal neemt de export van de 27 EU-landen en het VK naar China volgens hen waarschijnlijk af in vergelijking met eind 2022. "Voor Chinees Nieuwjaar is er veel aanbod van zware varkens, wat recentelijk leidde tot paniekverkopen en een flinke daling in prijzen." De varkensprijzen daalden van 27 Chinese renminbi per kilo naar 15 renminbi begin januari, een daling van 45% in twee maanden tijd. Tegelijkertijd daalde de vraag door het hoge aantal besmettingsgevallen na het loslaten van de coronaregels. De sectorspecialisten verwachten dat de varkensprijzen in het tweede kwartaal zich ook in China herstellen. Brazilië heeft Spanje in augustus ingehaald als grootste leverancier van China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox