Agrifoto

Analyse Mest

Hectiek op de mestmarkt neemt eindelijk af

12 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De voorjaarsaanwending van mest in de akkerbouw is zo goed als afgerond. Dure kunstmest en gunstig weer zorgde voor een zeer goede vraag naar drijfmest van uit de akkerbouw. De onzekerheid over de derogatie zorgt ondertussen in de melkveehouderij voor hoofdbrekens.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het weer heeft dit voorjaar goed meegewerkt voor het uitrijden van drijfmest. Door een droog voorjaar en tarwe die niet te vroeg begon te strekken, zijn er veel kuubs in de akkerbouw afgezet. De logistiek was daarbij de grote uitdaging. Transport is altijd al een beperkende factor en dat lijkt steeds erger te worden volgens verschillende intermediairs. "We waren begin april nog volop in de tarwe aan het sleepslangen of de telefoontjes van klanten kwamen binnen die per se nu mest voor de aardappelen of maïs wilden uitrijden. Niet omdat ze al wilden poten of zaaien, maar omdat ze bang waren anders mis te grijpen. Dat maakt het er allemaal niet gezelliger op", aldus een loonwerker.

Tegen het randje
Een enkele intermediair merkt op dat er bij sommige boeren wel heel veel mest is uitgereden in het voorjaar. Dat roept her en der vragen op of dat wel helemaal past qua fosfaatruimte. De toepassing van drijfmest in het najaar valt volgens insiders lager uit door de populariteit in het voorjaar. Met uitspraken over de afzet van vaste mest zijn handelaren voorzichtig, maar ook hier ontstaat het beeld van extra belangstelling ten opzichte van de laatste jaren. "De meeste boeren waren de afgelopen weken vooral bezig met drijfmest. De handel in vaste mest maar ook andere bodemverbeteraars als compost en champost gaat nu pas echt beginnen", zegt een intermediair.

De derogatie hangt nog steeds als grote onzekere factor boven de markt. Dat scheelt om en nabij 20 kuub mest per hectare die wel of niet aangewend mag worden. De eerste snede is bij veel veehouders gemaaid en het gras is toe aan een volgende mestgift. In veel gevallen kan dat ingevuld worden met drijfmest zonder over de norm te gaan mocht de derogatie niet verleend worden. Mede daardoor en vanwege de hoge kunstmestprijzen zijn veel melkveehouders afwachtend met het afvoeren volgens insiders. Na het maaien van de tweede snede wordt het echt spannend als er dan nog steeds geen duidelijkheid is over derogatie of als de ontheffing dan definitief van de baan zou zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden