Inspelen op veranderingen

DCA Beursprijs 2.0 slaat piketpalen in varkensmarkt

17 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De DCA Beursprijs wordt aangepast per 1 januari 2017 in de 2.0 versie. De aanpassingen worden vooral gedaan om meer duidelijkheid in de markt te creëren, terwijl ook alvast wordt voorgesorteerd op de naderende wetswijzigingen in de agrarische sector met betrekking op BTW.

In de DCA Beursprijs 2.0 wordt het varken duidelijker en concreter beschreven in vergelijking met de huidige specificaties. De omschrijving wordt gebaseerd op het varken zoals deze staat omschreven in de meest recente versie van het Varkensbesluit. Varkens die geproduceerd worden in concepten worden niet in de omschrijving van de Beursprijs 2.0 opgenomen. De uitbetaling hiervan wordt gedaan middels variabele toeslagen, afhankelijk van de specificaties van een concept. De notering is gebaseerd op franco binnenlandse slachterij geleverd.

Wijzigingen in beschrijving, BTW en kosten

In de nieuwe versie van de DCA Beursprijs 2.0 is een notering exclusief BTW de standaard. In de huidige versie wordt nog inclusief BTW genoteerd. De BTW-landbouwregeling wordt vanaf 1 januari 2018 namelijk afgeschaft en door hier in 2017 alvast op voor te sorteren, voorkomt dat de Beursprijs in 2018 opnieuw op de schop moet. Per afgeleverd varken wordt 4,50 euro aan kosten ingehouden. Dit bedrag is opgebouwd uit 2,50 euro aan vrachtkosten en 2,00 euro wordt gereserveerd voor slachthuiskosten.

Met ingang van 1 januari 2017 stopt de huidige versie van de DCA Beursprijs en gaat de DCA Beursprijs 2.0 officieel van start. Het vertrouwde tijdstip van 20.00 uur op de vrijdagavond blijft overigens ongewijzigd.  In de DCA Beursprijs 2.0 zal geen plaats zijn weggelegd voor de zeugennotering.  

Klik hier voor een overzicht van de wijzigingen die plaatsvinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Analyse Varkens

Bij ruim varkensaanbod horen kanttekeningen

Analyse varkens

Varkensmarkt moet nog even geduld hebben

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Op varkensmarkt wordt de blik na Pasen verlegd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden