'Bijsturen met fosfaatrechten wordt lastig'

"Als boeren in 2018 meer willen melken, dan moeten ze daar ook fosfaatrechten voor hebben. Dat is niet zo makkelijk als de melkveehouders denken", zegt Frans Keurentjes, voorzitter van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina (RFC).

De grootste zuivelaar van Nederland stuurde maandag 16 oktober een brief uit naar leden-melkveehouders. Het doel van de brief is bewustwording van de impact van het stelsel van fosfaatrechten vanaf 1 januari 2018. 

Uit een enquête onder leden-melkveehouders blijkt dat de ambities in 2018 zeer groot zijn. Zij zouden voornemens zijn fors meer melk te produceren. RFC voorziet een piek in de melkaanvoer in de eerste helft van 2018.

Verder gaat Keurentjes in op de systematiek van de garantieprijs en de maatregelen die RFC overweegt in 2018 wanneer er toch een productiepiek ontstaat in de eerste helft van 2018.

18 Oktober 2017|BB TV: Frans Keurentjes

14 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
Hendriksen 18 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10876230/bijsturen-met-fosfaatrechten-wordt-lastig][/url]
Zijn die melkveehouders echt zo dom dat ze eerst volop gaan melken begin 2018, om daarna pas rechten aan te gaan schaffen??
Nee toch??
Gebruiker
topmelker 18 Oktober 2017
Natuurlijk moeten wij eerst volop melken, anders is er toch nog geen geld om de fosfaatrechten te betalen.
Gebruiker
tinus 18 Oktober 2017
ledenvergaderingen die op 16 oktober zijn begonnen en dan nog een brief aan het eind van de middag versturen , knulligheid ten top
Gebruiker
tinus weer 18 Oktober 2017
4% korting voor grondgebonden en het boerenbusinessmeisje knippert niet met dr ogen????
Gebruiker
tinus 18 Oktober 2017
de werkelijke reden is natuurlijk dat ze de garantieprijs niet kunnen betalen , ze lijden verlies bij deze garantieprijs,al maanden de correctie achteraf naar boven,weer een maandje uitstel
Gebruiker
topmelker 18 Oktober 2017
keurentjes zit er naast met zijn 4% of hij weet meer dan wij en het bb-meisje weet niets dus kan er ook niet naar vragen.
Gebruiker
A. 18 Oktober 2017
4%korting voor grondgebonden ? Achteraf toch nog genaaid door rfc
Gebruiker
ae 18 Oktober 2017
in de intensieve houderij kijken pas aan het einde hoeveel beesten ze hebben gehad en kopen , leasen of verleasen dan hun rechten.
Gebruiker
Troy 19 Oktober 2017
@ae

En als bijkopen of leasen te duur is naar dr zin, gokken ze dr op dat ze geen controle krijgen. Gaat bij sommige boeren al vele jaren goed.

Maar bij de melkveehouders zal het er wel op uit draaien dat de melkfabrieken gaan controlen of je voldoende rechten heb. Zie het zomaar voor me dat RFC bij een boer met veel tekort aan rechten gewoon stopt met ophalen van de melk. Zou me helemaal niks verbazen...
Gebruiker
BB abonnee
koe 19 Oktober 2017
bij Campina kun je alles verwachten.
boeren die kritisch zijn krijgen ook al meer controles van Q lip
boertje pesten.
Gebruiker
FrieslandCampina 19 Oktober 2017
De 4% korting voor grondgebonden was een verspreking. Deze is inmiddels verwijderd uit de video. Onze excuses voor het ongemak.
Gebruiker
BB abonnee
Dirk 19 Oktober 2017
Beste Troy, wacht zou je dan verwachten van RFC?
Dat ze gaan sjoemelen? Kan toch echt niet, zo'n organisatie moet wel integer blijven. Ik verwacht van RFC, dat ze aan opgelegde wetgeving accuraat gevolg geeft.
Overigens lijkt mij dat de fosfaatwetgeving door de overheid gewoon administratief gecontroleerd kan worden. En dat verwacht ik ook van de overheid. Sjoemelen/gokken zal echt niet kunnen.
Gebruiker
Harold 20 Oktober 2017
Fosfaatrechten is wetgeving vanuit de overheid voor de melkveehouder. Daar heeft de melkfabriek helemaal niks mee te maken. Die staat daar volledig buiten. Dus wat bedoel je met "sjoemelen" en "integer blijven" Dirk?
Gebruiker
john 20 Oktober 2017
bij de intensieve veehouderij, kijken we in september wat de landbouwtelling doet en maken daarmee een inschatting over de beschikbaarheid van rechten. Is dit gunstig dan leggen we nog een ronde vleesvarkens op en anders laten we het hok leeg.. (biggen die niet meer passen gaan de grens over) Bij de melkkoeien is de keus vlug gemaakt om een ruimer te houden of langer door te melken.. terwijl er niet heel vlug extra varkens komen.
Gebruiker
hans 22 Oktober 2017
RFC heeft het bericht inmiddels "gecorrigeerd", maar waar blijft Boerenbusiness met haar 1/rectificatie, 2/excuus, 3/ verklaring, want een goed betaalde journalist die zo'n uitspraak niet direct herkent, wat betekend dit voor de kwaliteit en geloofwaardigheid van dit medium?
U kunt niet meer reageren.