Shutterstock

Nieuws Landbouwbeleid

Ook Amerikaanse boer voelt zich gedupeerd

11 December 2019 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Amerikaanse boeren hebben te maken met de grootste crisis in tientallen jaren. Tienduizenden boeren zijn gestopt of zijn bankroet. Meer dan 12.000 boeren stopten tussen 2017 en 2018. De boeren voelen zich onder meer gedupeerd door de overheid.

Dat schrijft het invloedrijke Time magazine. In de periode van juli 2018 tot juni 2019 nam het aantal zogenaamde chapter 12 faillissementen met 12% toe, terwijl dat in het noordwesten zelfs 50% was. Het gaat hierbij weliswaar om faillissementen die een herstart als doel hebben, maar toch wijst dit op grote problemen.

Tienduizenden boeren stopten, omdat ze weten dat een herstart geen zin heeft. Meer dan 100.000 boeren stopten tussen 2011 en 2018. Alleen al tussen 2017 en 2018 waren dit er zelfs 12.000. De totale schuld van boeren in de VS is opgelopen tot $416 miljard. Een record. Meer dan de helft van de boeren heeft dan ook jaar op jaar verlies geleden sinds 2013.

Familiegeschiedenissen stoppen
Ook het aantal gevallen van zelfdoding onder Amerikaanse boeren neemt hard toe. Vaak heeft dat te maken met het feit dat ze moeten stoppen en de druk dat daarmee ook een hele familiegeschiedenis stopt. “Boeren zijn niet de enigen die vervangen worden door technologie, maar ze moeten ook hun huizen en land verlaten, die vaak al generaties in de familie zijn”, schrijft Alana Semuels in Time.

Met name kleine boeren worden hard getroffen. In 1990 maakten zij nog de helft van de voedselproductie in de VS uit, inmiddels is dat nog 10%. Het platteland van de VS loopt daardoor dan ook rap leeg. Het beleid van de overheid is volgens boeren gericht op schaalvergroting. ‘Wordt groot of stop’ is de visie van verschillende overheidsinstanties, zo stellen zij.

Schaalvergroting en globalisatie
De oorzaken van de grote crisis zijn divers. Boeren wijzen onder andere naar globalisatie, waardoor zij moeten concurreren met andere producenten die een lagere kostprijs hebben. Ook zijn de prijzen voor producten flink gedaald sinds 2013. Te denken valt hierbij aan de prijzen voor maïs en sojabonen. Ook de melkprijs stond de afgelopen tijd, mede door het beleid van president Donald Trump, onder druk.

Reden voor de lagere prijzen is onder andere de schaalvergroting door technische ontwikkelingen. De schaalvergroting is immens in de VS. Terwijl er tussen 1948 en 2015 ruim 4 miljoen boeren stopten in de VS, verdubbelde de totale productie. Behalve dat er daardoor veel kleinere boeren verdwijnen van het platteland, verdwijnen ook lokale toeleveranciers en afnemers, waardoor de situatie er alleen maar lastiger op wordt. Het is niet voor niets dat er onder kleinere Amerikaanse boeren veel antipathie is tegenover de zogenaamde 'bigag', oftewel grote landbouw. 

Ook de handelsoorlog met China brengt voorlopig weinig goeds, vanwege de 25%-tarieven op agrarische producten vanuit de VS. Daardoor daalden onder andere de sojaboonprijzen stevig (zoals te zien in bovenstaande grafiek) in de loop van 2018. Daar is overigens recent verandering in gekomen, doordat de Chinese overheid heeft beloofd de tarieven weg te nemen.

Hulp is niet voldoende
Ook de hulp vanuit de regering, ter waarde van $16 miljard, helpt niet voldoende. Volgens de boeren worden daardoor voornamelijk grote bedrijven geholpen. Overigens is de $16 miljard niet de enige inkomensstroom die niet uit opbrengsten voor gewassen komt. Ongeveer 40% van de $88 miljard die boeren jaarlijks binnen krijgen, komt namelijk vanuit verzekeringsinkomsten en andere subsidies.

Dit jaar zitten ook de weersomstandigheden niet mee. Grote delen van Iowa, Nebraska en Minnesota hadden te maken met record overstromingen van de Mississippi omdat er 200% meer regen en sneeuw dan normaal viel. Ook andere staten kregen grote hoeveelheden regen en sneeuw te verwerken. Dat zorgt onder andere voor lagere aardappelvoorraden en vertraagde inzaai van wintergranen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
johan 11 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884982/ook-amerikaanse-boer-voelt-zich-gedupeerd]Ook Amerikaanse boer voelt zich gedupeerd[/url]
dit is een school voorbeeld waar schaalvergroting toe leidt , willen wij dit in nederland ook ?
jan 11 December 2019
dit is hier ook allang bezig, deze ontwikkeling !!!
eenvoudige boer 11 December 2019
ook in nederland is de melkprijs gedaald sinds 2013
Abonnee
Gwoon 11 December 2019
@Johan..Beleid is hier ook al lang uitgerold..in Den Haag komen ze er nu achter dat schaalvergroting niet zaligmakend is voor de boer.. alleen lage product prijzen is het gevolg geweest en voor de consument een goedkoop voedselpakket....
Thomas 12 December 2019
We moeten juist meer gaan produceren, anders pakken andere landen ons geheel in. Wel met veel minder regelgeving van de overheid, maar met slimme innovatieve oplossingen door de sector zelf. Ot en sien verhalen zijn de toekomst niet.
Gerrit 17 December 2019
Thomas schreef:
We moeten juist meer gaan produceren, anders pakken andere landen ons geheel in. Wel met veel minder regelgeving van de overheid, maar met slimme innovatieve oplossingen door de sector zelf. Ot en sien verhalen zijn de toekomst niet.
Ben jij een halfbroer van Sicco Mansholt?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden