Eigen foto

Ruwvoertour Week 23

Zeeland maait kwalitatief mooie tweede snede

3 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

Op het grasperceel in Nieuwerkerk (Zeeland) is op 25 mei als eerste de tweede snede gemaaid. Aankomende week volgen de percelen in Zuidbroek (Groningen), Udenhout (Noord-Brabant) en Aartswoud (Noord-Holland). Hoe zien de gehaltes eruit?

Het gras in Nieuwerkerk heeft 5 weken de tijd gehad om te groeien. Vlak voor het maaien van de tweede snede werd het gras op 33 centimeter hoog gemeten. Het perceel is niet beregend, er is wel water toegevoegd tijdens het sleepslang bemesten, wat volgens de melkveehouder de stikstofbenutting verbeterd. Vanwege de droogte is er bewust hoger gemaaid op 7 á 8 centimeter, net als bij de eerste snede.
 

De tweede snede in Nieuwerkerk is op 25 mei gemaaid

Mooie snede
De grasmonsters zijn door Limagrain onderzocht en geanalyseerd. Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain spreekt van een mooie snede. “Door te bemesten met sleepslang en het opbrengen van kunstmest met daaropvolgend wat regen is er een kwalitatief mooie snede van het perceel gehaald. Om aarvorming te voorkomen is er gemaaid, de geschatte opbrengst is tegen de 3.000 kilogram droge stof.”

Ook Bob Keurentjes, innovatie manager ruwvoerteelt bij ForFarmers ziet een positief beeld. “Relatief hoog suiker en eiwitgehalte en nog prima verteerbaar. Zo te zien heeft dit gewas nog niet veel hinder ondervonden van de droogte, dit is op sommige plekken wel anders.”

Plaats Droge stof Vem Suiker NDF Eiwit NDF verteerbaarheid Ras
Nieuwerkerk 21,25 1023,63 186,13 408,08 190,19 76,59 88,45

De kuil zit vol
De veehouder geeft aan zo’n 3 ton droge stof te hebben ingekuild, misschien zelfs meer. “De kuil zit inmiddels vol.” De resultaten uit de analyse vielen de hem mee. “Er zijn twee percelen gemeten waarvan 1 iets aan de gele kant was. Voor mijn gevoel had ik iets eerder moeten maaien, maar gezien het resultaat uit de analyse valt de snede me niet tegen.”

De kuil in Zeeland zit vol

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden