Eigen foto

Gewastour Week 15

Gewastourtelers verdeeld over zorgen fritesmarkt

7 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor frites is in elkaar geklapt door vraaguitval, nu de horeca gesloten is als gevolg van het coronavirus. Het resultaat is een overschot aan fritesaardappelen, waarvoor een oplossing moet worden gezocht. Hoe kijken de deelnemers aan de Gewastour, allen telers van Innovator, tegen de situatie aan?

We belden de telers van de percelen, die zijn verdeeld over Nederland, en vroegen om hun mening.

Escharen: Fritesmarkt trekt in de zomer weer aan
De teler in Escharen heeft het gevoel dat de vraag terug moet komen in de zomer. Je kan de mensen niet blijven opsluiten. Zij willen in de zomer op vakantie of een andere activiteit ondernemen, waarbij ook frites wordt gegeten. Deze teler gaat niet minder aardappelen per hectare planten of zijn areaal aanpassen. Hij gaat voor maximaal kilo’s per hectare, zijn verwachting is dat de fritesmarkt in de zomer aantrekt en weer naar een evenwicht gaat.

Scharendijke: Afland verkoop krijgt het zwaarst
Deze teler overweegt om dikker te gaan planten. Hij moet nog een gedeelte pootgoed kopen. Hij denkt erover om minder pootgoed dan andere jaren te kopen. Hij verwacht dat de telers die afland de fritesaardappelen verkopen op een vrije markt in de problemen komen. De voorraad van oogst 2019 is nog op de markt als de nieuwe aardappelen van oogst 2020 op de markt komen. Hierdoor komt er een aanbodoverschot, die ervoor zorgt dat de prijs zakt of laag blijft.

Fijnaart: Vertrouwen in industrie blijft
De teler in Fijnaart behoudt het vertrouwen in de industrie en zijn contract. De afgelopen jaren heeft deze teler de afgesproken tonnen kunnen leveren, ondanks de droogte. Mocht de industrie dit jaar niet de aardappelen af kunnen nemen, dan verwacht de teler dat de industrie met een andere oplossing komt.

Hank: Slechte fritesmarkt tot jaarwisseling
De teler uit Hank heeft weinig vertrouwen in een goede prijs in 2020. Hij verwacht dat de prijs na de jaarwisseling richting een ‘normaal’ niveau is gegroeid. Door het behouden van een voorraad zijn er meer nadelen dan voordelen die de prijs geen goed doen.

Someren: Overweegt dikker te planten
'Minder aardappelen planten' hoor je veel als advies voor aankomend jaar. De teler uit Someren overweegt dit en hoopt dat andere telers dit ook serieus overwegen om te doen. Doordat er minder aardappelen komen met de nieuwe oogst kan de voorraad worden opgemaakt, waardoor je eerder terug kan groeien naar een fatsoenlijke prijs voor de fritesaardappelen.

Giethoorn: Op zoek naar alternatieve markt
Deze teler is benieuwd naar de alternatieve afzetmarkten voor de overtollige fritesaardappelen. Is het mogelijk de aardappelen te gebruiken als voer of moet het de vergister in? De grootste invloed op de markt is het buitenland. Mochten de maatregelen tegen het coronavirus daar voldoende effect hebben, dan is de hoop dat de markt naar het buitenland open gaat en de export een boost krijgt. De teler verwacht dat het na 1 september beter gaat. De voorraad kan niet meer worden verkocht, omdat het niet langer kan worden bewaard. Na 1 september is er de hoop dat het ‘normale’ leven in Nederland weer is opgepakt.

Dronten: Telers staan sterk met contracten
De teler uit Dronten heeft de hoop dat het mogelijk is om de marktwerking deels terug te krijgen. Doordat de industrie veel via contracten verplicht zijn tot afnemen, staan de telers sterk. Hij verwacht echter dat het tot augustus een moeilijke tijd wordt. Als er wordt begonnen met de nieuwe oogst, kan de huidige voorraad niet meer verkocht worden. Dan kan gekeken worden naar een beter evenwicht in aanbod en vraag.

Middenmeer: Moeilijkheden voor afland verkoop
“De telers die geen mogelijkheden hebben tot bewaring krijgen het zwaar”. Doordat telers geen bewaring hebben, moeten de aardappelen worden afgezet samen met de voorraad die er dan nog is van de oogst ervoor. Dit heeft geen positieve gevolgen voor de prijs. De teler uit Middenmeer heeft dit jaar een kleiner areaal. De teler heeft besloten een perceel niet meer te huren voor fritesaardappelen. Niet vanwege het coronavirus maar de omstandigheden van dit perceel. Hij is hier blij mee dat hij deze keus heeft gemaakt nu de fritesmarkt is ingestort.

Spijk: Switch naar tafelaardappelen
De teler uit Spijk heeft besloten in te grijpen en te veranderen. Dit jaar komen er geen fritesaardappelen, maar tafelaardappelen op zijn perceel. De teler heeft vaker tafelaardappelen geteeld en na te hebben gevraagd bij het handelshuis of hier nog pootgoed voor is, heeft de teler besloten de switchen. Hij verwacht dat de markt voor tafelaardappelen aankomend jaar een betere markt is dan fritesaardappelen ‘Iedereen blijft een aardappel eten in Nederland, komend jaar wordt echter minder frites gegeten."

Afland krijgt problemen
De meeste telers verwachten moeilijkheden voor de telers die geen bewaring hebben en de oogst direct vanaf het land verkopen. Meerdere telers hebben al gehoord dat de industrie/afnemers vraagt aan telers die af land verkopen om in te krimpen en minder aardappels te planten. Dit om de voorraad te kunnen verkopen en niet teveel aanbod te creëren op de markt van de nieuwe oogst. Tot nu toe gebeurt dit op vrijwillige basis, telers vermoeden echter dat de industrieën en afnemers aan het kijken zijn hoe ze telers hiervoor een verplichting kunnen opleggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden