Interview Chris Buijink (2)

Vooral agrarische vraag naar leningen is probleem

8 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 20 reacties

Het grootste probleem wat de kredietverlening van de Nederlandse banken aan onder meer de ondernemers in de agrarische sector betreft, is niet het gebrek aan geld, het aanbod van leningen dus, maar de vraag ernaar. Dat zegt Chris Buijink, voorzitter van de NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken, tegen monetair econoom en DCA-rentespecialist Edin Mujagic in een interview van BoerenbusinessTV.
 
Wij spraken Buijink onder meer ook over de noodzaak voor een liquiditeitsopslag aangezien de commerciële banken zich onbeperkt kunnen financieren bij de Europese Centrale Bank tegen 0,05 procent rente en wanneer ondernemers uit de agri-sector kunnen verwachten een brief van hun bank te krijgen waarin te lezen valt dat de renteopslagen omlaag gaan.

Dit is het tweede en laatste deel van het gesprek met Chris Buijink. Het eerste deel, getiteld Voor goede projecten hebben banken altijd geld, kunt u hier zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
20 reacties
jan 8 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/bbtv/video/10861970/Vooral-agrarische-vraag-naar-leningen-is-probleem-]Vooral agrarische vraag naar leningen is probleem[/url]
Die renteopslagen maken alles kapot: het geld is niets waard maar hierdoor wordt het toch nog te duur
schoenmakers1 8 Februari 2015
ook een kunst, op geen enkele vraag een duidelijk antwoord gegeven
Agria 8 Februari 2015
Jammer dat dhr. Buijink geen directe antwoorden geeft op de heldere vragen van onze econoom. Maar door middel van erg wollig taalgebruik verhult hij wat de banken met ons voor hebben. Ik voorspel hem een grandioze toekomst in zijn functie en anders kan hij de politiek in.
wannes 8 Februari 2015
het is een mooi prater,de geld scheppers.we moeten juist de banken opzij schuiven en rechtstreeks bij de ECB,tegen 0,05%lenen. of met andere woorden 0%.het is toch hun bedoeling dat wij zoveel mogelijk produceren aan zo laag mogelijke prijs niet!!!het is toch gemakkelijk van uit hun luie stoel papiertjes te produceren en wachten op de intrest. en bij verkeerde beslissingen is ECB er voor hen.dit noem ik pas zaken doen.(EDIN is een man met gezond boeren verstand,zulke mensen mogen aan politiek doen,weg met de toneel spelers)OOOOOO we zijn er voor jullie.ik geef ze nog tot hooguit 2025!
ome henk 8 Februari 2015
Wat een waardeloze antwoorden en de vragensteller ook niet aankijken! Daarom moet je dus ook zo min mogelijk geld lenen.
rent 8 Februari 2015
Buijink is duidelijk boegbeeld voor de banken. Hij geef gewoon geen goed antwoord. Hij probeert iedere vraag om te buigen naar de klant. Dat deze met een goed plan moet komen. Dat het een goede ondernemer moet zijn.
De banken zijn hun eigen vermogen aan het versterken. Met het nieuwe geld van de ECB lopen de banken geen enkel risico.
Onbegrijpelijk dat Dijselbloem niet ingrijpt. Of is het allemaal nodig om de missers bij RABO te vergoeden en de ABNAMRO met goede cijfers naar de beurs te brengen.
Ik vind het knap van je EDIN om zo'n figuur naar de studio te halen, maar je wordt er niet veel wijzer van.
Verspilde moeite
Henk52 9 Februari 2015
De boeren hebben gewoon veel te veel schulden gemaakt en worden gestraft voor hun hebzucht. Dat is gewoon terecht.
rent 9 Februari 2015
Henk52 heeft de vragen van Edin ook niet begrepen
Henk52 9 Februari 2015
Ene hele grote ezel, die in dat systeem trapt. Het alomvattende systeem van leveranciers (ook geld) en afnemers. Alleen hele slimme boeren zijn nog vrije ondernemer, de rest heeft verschillende kettingen om hun nek.
petatje 9 Februari 2015
rent schreef:
Buijink is duidelijk boegbeeld voor de banken. Hij geef gewoon geen goed antwoord. Hij probeert iedere vraag om te buigen naar de klant. Dat deze met een goed plan moet komen. Dat het een goede ondernemer moet zijn.
De banken zijn hun eigen vermogen aan het versterken. Met het nieuwe geld van de ECB lopen de banken geen enkel risico.
Onbegrijpelijk dat Dijselbloem niet ingrijpt. Of is het allemaal nodig om de missers bij RABO te vergoeden en de ABNAMRO met goede cijfers naar de beurs te brengen.
Ik vind het knap van je EDIN om zo'n figuur naar de studio te halen, maar je wordt er niet veel wijzer van.
Verspilde moeite


De banken hebben gewoon op veel plekken hun handen overspeeld door papieren constructies te kopen die volgens de bonusjagers goud waren. Dit bleken vaak papieren die wij in een rolletje op het kleinste kamertje in huis hebben hangen. Maar de grote cijfers waar ze mee gekocht waren en de bonussen die er aan vast zaten zijn wel weg. En ja dat moeten de klantjes tenslotte net als overal gewoon betalen. En banken zijn nu zo bang dat ze het verschil in papierkwaliteit niet meer kennen. De nieuwe bonusjagers zijn verworden tot angsthazen.
Liekele. 9 Februari 2015
Dhr. Buijink zie ik als een grote op eter die zich in pak drie met allerlei voor mij minder belangrijke en interessante teksten probeert onmisbaar te maken.Deze man heeft voor mij geen toegevoegde waarde en is voor mij voor iedere euro te duur.
Henk52 9 Februari 2015
@rent . Ik denk, dat jij Edin niet echt door heb. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Edin kon ook nog wel bij de LTO gaan werken. Hij zou daar perfect passen.Begint er nu een lichtje te branden?
Cees 9 Februari 2015
Weer z'n graaier die en dik salaris opstrijkt en alleen wollige niets zeggende taal uitkraamt.
Banken hebben vooral de laatste tien jaar schoftig veel geld verdiend aan de agro sector, de risico's waren minimaal. Hoeveel grondgebonden bedrijven zijn er nu eigelijk over de kop gegeaan waarbij banken verlies leden ik ken ze niet.En toch moesten we de opslagen betalen. De agro sector heeft Nedeland door de crisis gesleept en toch menen banken ze te moeten uitwonen, de schoften.
boeruh 9 Februari 2015
De vraag van Edin op 7:40 wordt prachtig omzeild door deze goed getrainde spreker. Graag zou ik van dhr. Buijink alsnog het antwoord willen weten. Wanneer gaan de eenzijdig uit pure willekeur opgelegde toeslagen omlaag? Dit is een problematiek die je kunt samenvatten als: "t kwartje van Kok".
marcel 9 Februari 2015
Heel goed Edin, met deze nikszeggende geest uit de bankwereld naar de studio te halen hebben ze zich mooi in hun kaart laten kijken. Met draaien stamelen en stotteren geen enkel fatsoenlijk antwoord op jouw vragen gekregen en lekker doorgaan op HUN oude voet. GRAAIERS zijn het!!!!!!
GezondBoerenVerstand 9 Februari 2015
Goede vragen, géén antwoorden.
Toch wel slim om net te doen alsof je je met een kluitje (of grote klont) in het riet laat sturen.
Wie kan helpen om de echte antwoorden te bedenken?
klaas 9 Februari 2015
ze praten allebei maar van een gesprek is geen sprake
Marco 10 Februari 2015
Dhr. Edin had toch zeker meer kunnen doorvragen.
Goffe 10 Februari 2015
Dat noemt zich voorzitter van de vereniging van banken? Hij geeft geen enkel antwoord op de vragen. Banken moeten transparant zijn maar dit is een zeer nietszeggend, mistig verhaal
Bonne 10 Februari 2015
Die Buijink ontwijkt alle vragen, geeft nergens antwoord op. Jammer dat Erin niet doorgevraagd heeft. Het lijkt erop dat banken nog te veel duur geld in opslag hebben, en dat wij daar als ondernemers extra voor moeten betalen. Banken zijn voor de crisis onverantwoord omgegaan met hun tegoeden, bonussen en salariëring van hun toppersoneel, en nu moeten wij als klanten dit met een extra liquiditeits en risico toeslag bekopen.
Wimmel 10 Februari 2015
Teleurstellend dat deze voorzitter van de vereniging van banken, enerzijds hoog opgeeft over wat de agrosector allemaal wel niet presteert en hoe Nederland als klein landje zich profileert als koploper en voorbeeld in Europa, en anderzijds niet duidelijk kan of wil maken waarom geld lenen in de landen om ons heen door de inzet van de ECB makkelijker en ook nog eens goedkoper is geworden, en waarom dat niet gerealiseerd kan worden in Nederland!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden