Honderden varkenshouders over de kop in Brabant

'Als het nieuwe, strengere veehouderijbeleid in Brabant doorgaat, gaan honderden varkenshouderijen over de kop.' Dat zegt Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij. 

Boerenbusiness TV interviewt Uri Rosenthal over de voortgang van het Vitaliseringsplan Varkenshouderij en zijn weerstand tegen het nieuwe veehouderijbeleid van de provincie Noord-Brabant. 

Rosenthal is voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij. Hij maakt zich zorgen over het nieuwe veehouderijbeleid van de provincie Noord-Brabant dat voor deze zomer ingevoerd moet worden. Veehouders die willen uitbreiden, krijgen een sloopplicht en dus extra kosten. Rosenthal vreest dat deze maatregelen de uitvoering van het Vitaliseringsplan belemmeren.

Stalderen is het nieuwe slot
Rosenthal ging eind april in gesprek met de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings om zijn zorg te uiten. Als het aan het Brabantse provinciebestuur ligt, wordt de stikstofregeling naar voren gehaald en wordt er een stalderingssysteem ingevoerd.

Staldering houdt in dat voor elke vierkante meter stal, waarmee een veehouderijbedrijf wordt uitgebreid, ten minste één vierkante meter stal elders in hetzelfde gebied wordt gesloopt of herbestemd. Deze nieuwe rem op de veestapel hangt samen met het ruimere Brabantse mestbeleid dat in de maak is.

De voorwaarde voor de verruiming van de mestverwerkingsmogelijkheden is wel dat de veestapel niet mag groeien, dan wel krimpen. De stalderingsregels zijn daar nu een uitwerking van. 

7 juli buigt de Brabantse Staten zich over het voorgestelde beleid. 

4 Mei 2017|Boerenbusiness TV

8 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
Gerard 4 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10874370/honderden-varkenshouders-over-de-kop-in-brabant][/url]
Prima dat blijvers de gebouwen van de stoppers opruimen. Als je jaren klaagt over je inkomen, maar wel telkens nieuwe (grote) stallen kunt zetten ..... dan lijkt mij dit een perfecte oplossing voor verpaupering van het platteland !!!
Gebruiker
Gerard 4 Mei 2017
En wie gaat dat betalen ? Ze krijgen voor elkaar wat ze willen geen jonge generatie boeren in Brabant, dan blijft alle oude zooi gewoon staan.
Nog geen oplossing.
Gebruiker
info 4 Mei 2017
Dat er in Brabant geen uitbreiding van het aantal varkens mag is geen probleem denk ik , dat bedrijven groter worden is een vast gegeven je ziet dat fenomeen overal kijk maar naar Rusland waar bedrijven van 50.000 dieren worden gebouwd en als er goed word verdiend worden oude stallen geruimd en worden grote bedrijfsgebouwen beter onderhouden nu is er geen geld voor sloop en goed onderhoud. Dan nog die mest waar veel burgers zich aan ergeren , die word al ten dele verwerkt dus ook geen probleem. Het ergste is dat die burger wel vlees van uiterst hoge kwaliteit op zijn bord wil voor heel weinig geld en zich ook nog bemoeid met de varkensboer zijn werkzaamheden en zich overal mee bemoeid waar hij of zij geen verstand van heeft
Gebruiker
Geert verstegen 5 Mei 2017
Het probleem wordt steeds nijpender. Decennia zijn de argumenten aan de kant geschoven ten gunste van een groep industriƫle boeren. En nu zitten we in de shit. Ja ik eet vlees en van goede kwaliteit: biologisch dus en die bedrijven hebben geen mestoverschot.
En ja in Rusland verschijnen hele grote bedrijven.......... met heel veel grond er om heen. Die hebben wij hier niet. Basis van economie is grondstoffen, kapitaal en arbeid. Grondstoffen hebben we niet, arbeid is hier duur en kapitaal moeilijk te krijgen. Het houdt dus een keer op.
Gebruiker
harmen 6 Mei 2017
oh geert dus jij eet liever vlees uit rusland en laat onze boeren die tot de beste van de wereld behoren stikken... leuke burgers hebben wij in Nederland daar door gaat heel de sector aan kapot
Gebruiker
wien bemelmans 4 November 2017
Elke burger heeft een mening over de boeren hier in Nederland ,maar vlees kopen ze waar het het goedkoopste is en nu heb je al de vegetarische slager hoe gek kunnen ze het verzinnen. en maar klagen over de boeren,ze moeten eens een week bij de varkens boer of koeienboer meelopen ik praat niet van meewerken want dat kunnen ze niet,dat is te zwaar voor ze dan was dat gezeur van ze ineens over.en weten ze waar het goede vlees van af komt.
Gebruiker
Hans 17 Maart 2018
De helft van de varkens en koeien en kippen op kopen, en je hebt alle sectoren gezond, gewoon doen!!, het geld wordt dubbel en dwars weer verdient!!, kan simpel door inkomstenbelasting en vermogen belasting, simpel toch!!!!
Gebruiker
schoenmakers1 17 Maart 2018
de helft van de huidige onzinnige regelgeving weggooien en je hebt alles gezond, kost helemaal niets en iedereen gelukkig
Gebruiker
Kjol 17 Maart 2018
Volgens mij past dit in het NL beleid wat al jaren gaande is om de agrarische sector te decimeren.
U kunt niet meer reageren.