'Teeltseizoen langer door opwarming aarde'

In de zomerserie over klimaatverandering die Boerenbusiness deze maanden brengt, spreken we deze keer weerman Robert de Vries. Hij licht het effect van de klimaatverandering in Noordwest-Europa toe en wat dit betekent voor de landbouw. 'Het teeltseizoen wordt in ieder geval langer'. 

13 Augustus 2017|BB TV: Robert de Vries

7 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
jos 14 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10875513/teeltseizoen-langer-door-opwarming-aarde][/url]
Vooral op het laats van het verhaal te optimistisch .
Na mijn mening wordt het weer te wispelturig en kent steeds meer extremen.
Het groei en oogst seizoen wordt om deze redenen steeds risico voller .
Feitelijk zal men iets aan het CO2 vraagstuk moeten doen.
Gebruiker
john 14 Augustus 2017
als het groeiseisoen langer wordt, wat betekent dat voor de co2 opname door de vegetatie? Komt er niet vanzelf een nieuwe balans?
Gebruiker
jos 15 Augustus 2017
john: Na mijn mening wordt het groeiseizoen wel langer , maar binnen het groeiseizoen doen zich vaker wispelturig van het weer voor. (droogte , veel en lang regen. ) Het zal ieder jaar spannender worden, krijg ik mijn gewas wel boven wal. En wat is de opbrengst.
Gebruiker
john 15 Augustus 2017
maar nu de aardappels en tarwe eraf zijn, de groenbemester die erachteraan komt kan toch bijna een maand langer co2 vastleggen die uiteindelijk ondergeploegd wordt..
Gebruiker
nn 15 Augustus 2017
De uitleg over een zwakkere meer meanderende straalstrool ontbreekt. Deze zorgt voor langere periode's van het zelfde weer
Gebruiker
Huib Rijk 15 Augustus 2017
John, CO2 vastleggen valt feitelijk enorm tegen. Zeker in de akkerbouw is het al heel wat om het o.s.gehalte stabiel te houden. En over de landbouw als geheel: het is natuurlijk leuk om te horen zeggen dat de landbouw een van de enige sectoren is die CO2 vastlegt. Maar dat is net hoe je daar naar kijkt. De voedselketen als geheel bestaat uit een deel dat vastlegt - de landbouw - en een deel dat CO2 weer vrij laat komen - de consument. Netto dus nul CO2 vastlegging. Dwz netto is het resultaat behoorlijk negatief - zoals iedere economische activiteit - door het gebruik aan fossiele energie. Het langer worden van het groeiseizoen doet dar weinig aan af. Van het ontstaan van een nieuw evenwicht is in de verste verte geen sprake.
Gebruiker
Kjol 15 Augustus 2017
Heerlijk dat het klimaat wat opwarmt, hopelijk nog iets meer dan komen er weer nieuwe kansen voor de landbouw.
Gebruiker
jos 16 Augustus 2017
Als men kans ziet om het org.stof gehalte te verhogen in de grond . Kan de grond op zijn beurt meer CO2 vastleggen . Het heeft te maken met welk bouwplan men heeft . Over het algemeen is gras een goede voor de grond maar ook graan met daarna een goede groenbemester schoort hoog als het gaat om de org.stof in de grond te verhogen.
U kunt niet meer reageren.